fredag 2 juli 2010

Var är min BRF?

Vid en sökning på Google efter "Flygvärdinnan 1" hittas det 224.000 sidor och ingen av dem leder till Brf. Flygvärdinnan 1:s hemsida. Specificeras sökningen till "Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1" hittas det 340 sidor men fortfarande ingen hemsida för föreningen. Det vi hittar i båda sökningarna är Rädda Flygaren som hamnar väldigt högt upp. Troligen har inte Flygvärdinnan någon hemsida av någon utgrundlig anledning, det är inte speciellt svårt att göra en.

Vad är det då som händer? Jo, att boende i Flygvärdinnan ringer mig. Styrelsen har nu tagit över fastigheten men väljer att vara väldigt anonyma. Utskick skrivs under med "Styrelsen" men vilka är dom? Detta har medfört problem för hyresgästerna. Felaktiga hyresavier skickas ut och oroliga hyresgäster vill då vända sig till sin nya värd men vet inte vilka dom är eller hur de ska kontakta dem. Det enda som hittas vid en sökning på Internet är Rädda Flygaren som skriver om Flygvärdinnan.

För att hjälpa en förtvivlad hyresgäst som har betalt sin hyra till den förra värden tack vare att information att det var ombildat inte gått fram fick jag göra lite dektetivarbete. Kolla med bolagsverket vilka som sitter i styrelsen och sedan söka efter de personernas telefonnummer. Det var inte lätt då merparten av styrelsen hade hemliga telefonnummer. Efter ett tag kunde jag då leverera ett par namn och telefonnummer som hyresgästen kunde använda för att försöka kontakta styrelsen. Ska det vara så krångligt?

Inte precis vad jag hade tänkt att göra på min semester men det går inte att säg nej till någon som behöver hjälp. Så snälla styrelse på Flygvärdinnan, gå ut med ordentlig information till alla boende. Sätt gärna upp bild, namn, tele nr och mail till er i trapphusen så både bostadsrättshavare och hyresgäster kan vända sig till er i stället för till mig. Ni har nu faktiskt tagit över huset och driften. Hyresgästerna har faktiskt rätt att kunna kontakta en teknisk och adminastrativ förvaltning. Fixa också gärna en hemsida med kontaktinformation. Nu verkar ni rätt ovana vid bostadsrätt och föreningen men kolla runt lite hur andra har löst det, det finns både bra och dåliga exempel. Hagalund i Solna har precis ombildat och där har de löst det på ett bra sätt.

/Rikard Junkergård

27 kommentarer:

  1. Martha i Hagen2 juli 2010 kl. 16:40

    Vilken röra!

    SvaraRadera
  2. Slappna av, det kommer bli jättebra!

    Bostadsrätt är grejen!

    SvaraRadera
  3. Ingabritt Billström4 juli 2010 kl. 01:13

    JAHA, så det kommer att bli BRA för alla kvarboende Hyresgäster på gården Flygvärdinnan 1!!!!
    Men varför har det då inte blivit bra hittills, den 3 juli, efter att Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 säger sig ha skrivit på Köpehandlingarna den 18 juni?

    Fortfarande idag, den 3 juli, har inte de kvarboende Hyresgästerna på gården Flygvärdinnan 1 fått en adekvat information, som är tillfredställande.
    Så vi Ombildningsmotståndare i Lokala Hyresgästföreningen Flygfältet fick HELT RÄTT i våra föraningar om att fastigheten Flygvärdinnan 1 skulle komma att förvaltas av amatörer i händelse av att fastigheten skulle ombildas.
    Därför att:
    • Nu har Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 allt trappspringande upphört, för att verkligen försäkra sig om att ALLA Boende nu är informerade/medvetna om att Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 skrev på Köpehandlingarna för fastigheten Flygvärdinnan 1 den 18 juni.
    Så som de gjorde när det gällde att få så många Boende som möjligt att skriva på Fullmakter, varav väldigt många visade sig vara tvivelaktiga rent underskrivningsmässigt sett och 2 var falsarier.
    Och som de gjorde när det gällde att få så många Boende som möjligt att skriva på Låneavtal med banken, även om det gällde att ansöka om ett Bluestep-lån.

    • Förutom när Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 upptäckte att den faktura som de kvarboende Hyresgästerna fick den 30 juni med posten, gällande betalning av hyran för juli månad, innehöll en del fel.
    Då blev det återigen trappspringande av, med information om rättelse av felen som var väldigt svårt att förstå av de flesta kvarboende Hyresgästerna.
    Istället gjorde Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 de kvarboende Hyresgästerna än mer förvirrade.

    • När Hyresgästerna på gården Flygvärdinnan 1 fick sina Hyresfakturor från AB Stockholmshem när de var Hyresvärd, så framgick det var Hyresgästen ifråga kunde vända sig när det gällde Felanmälan, Jouren akuta fel, Bilplatser/Garage, Förvaltning och underhåll, Störningsjouren m. m.
    Något som inte framgår av Hyresfakturan från Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1.

    • Som förhandlingsansvarig för Lokala Hyresgästföreningen Flygfältet så begärde jag i ett mail till ordförande för Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 och ombildningskunsulten den 22 juni att få en lista över vilka Hyresgäster som är kvarboende på gården Flygvärdinnan 1, utan att få något svar.
    Den 1 juli förnyade jag min förfrågan, som jag heller inte fått något svar på.

    Som ”grädde på moset” fick jag idag den 3 juli, som förhandlingsansvarig för Lokala Hyresgästföreningen Flygfältet, ett mail från Chefsjuristen på HGF Region Stockholm efter att väldigt många kvarboende Hyresgäster hört av sig och frågat om information, eftersom de ingen får någon av Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1.
    I mailet står: ”Jag tycker att det låter som om ni behöver hjälp med att reda ut det hela. Vad jag förstår har köpet ännu inte registrerats, i vart fall står fastigheten Flygvärdinnan 1 fortfarande på AB Stockholmshem.”

    Kanske har det inte skett någon ombildning av Hyresrättslägenheterna på gården Flygvärdinnan 1, det kanske bara är något som Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 har drömt?????
    Är det därför som de kvarboende Hyresgästerna inte får någon adekvat skriftlig information????

    SvaraRadera
  4. Räddad från Hyresrätten5 juli 2010 kl. 09:49

    haha Ingabritt måste ta en valium eller något - jisses vilket utbrott! :)

    Lugn och fin nu - inte ropa varg hela tiden.

    Det tar tid att tillträda och det är även semestrar. Det är svårt på "andra sidan också".

    Tänk om du skulle ge dig själv en ny chans att odla goda relationer till din nya hyresvärd (dina grannar) och satsa på framtiden?

    // Bostadsrätt is the grej!

    SvaraRadera
  5. Se det som en fantastisk nystart, Ingabritt!

    Inom kort kommer du vara så nöjd o glad. :)

    Vilket uppsving det kommer bli med nya brf:en.

    SvaraRadera
  6. Ingabritt Billström7 juli 2010 kl. 13:46

    När jag skriver ett inlägg på den här Bloggen, så skriver jag det med angivande av mitt namn och inte Anonymt.

    Något även du ”Räddad från Hyresrätten” och alla andra som skriver under ”Anonymt” borde tillämpa i sina skrivande här på Bloggen, så att debattörerna får ett ansikte.
    Jag kan säga samma sak, som jag skriver här på Bloggen till de amatörförvaltare som efter att de konfiskerat den Fastighet som innefattar min Hyreslägenhet, när jag möter dem ute på gården Flygvärdinnan.

    Men frågan är;
    Kan du ”Räddad från Hyresrätten”, säga samma sak till mig som du skriver här på Bloggen, när du möter mig ute på gården Flygvärdinnan, som du och andra amatörförvaltare nu konfiskerat?
    Självklart vet jag vem du ”Räddad från Hyresrätten” är, därtill är din vokabulär alltför välkänd för mig.

    Men du kan vara lugn du ”Räddad från Hyresrätten”.
    Jag tänker inte avslöja vem du är, ifall du inte själv väljer att göra det i och med ditt nästa inlägg här på Bloggen, när du träder fram med ditt namn.
    Ifall du inte är för feg för att göra det.

    Du ”Räddad från Hyresrätten”, kan definitivt inte vinna över mig till Ombildningsförespråkarna/konfiskeringsanhängarna, genom att skriva: ”Tänk om du skulle ge dig själv en ny chans att odla goda relationer till din nya hyresvärd (dina grannar) och satsa på framtiden?”
    Och inte heller genom att skriva:
    ”Se det som en fantastisk nystart, Ingabritt. Inom kort kommer du vara så nöjd o glad.”

    Hur kan du ”Räddad från Hyresrätten” vara så imbecill att du tror att det är möjligt att jag som Hyresgästboende skulle förena mig och min ideologi med den BÖDEL som konfiskerat mitt Hyresgästboende?
    Nä, jag stannar kvar på den mest moraliskt rätta sidan, den icke konfiskerande och den som förespråkar att de nuvarande Hyresrättslägenheterna ska få kvarstanna som Hyresrättslägenheter till gagn för oss nuvarande Boende och i framtiden för våra barn och våra barnbarns Boende.

    Däremot tar jag gärna emot meddelande från dig ”Räddad från Hyresrätten”, om tid och plats när du ska sälja ut din f.d. Hyresgästlägenhet, så att jag och andra innevånare i Stockholms stad kan ta del av vår rättmätiga vinst vid din försäljning av vår gemensamma egendom.

    SvaraRadera
  7. Upp med hakan, Ingabritt!
    Det är lönlöst att gå och hänga läpp över en köpstämmoförlust hur länge som helst.

    Nu är det ett nytt läge - och en fantastisk möjlighet att bli vän med dina grannar och bygga upp ett ännu trivsammare boende!

    Vill du fortsätta bo i hyresrätt har du ju din fulla rätt till det. Och vi som vill bo i bostadsrätt kan ju göra det.
    Alla nöjda och glada! :)

    SvaraRadera
  8. "Nä, jag stannar kvar på den mest moraliskt rätta sidan, den icke konfiskerande"

    HAHAHAHAAH!

    Mest moraliskt rätta? Den ickekonfiskerande?

    Eller ska vi säga den sida som INTE behöver medicinering?

    SvaraRadera
  9. Bekymrad granne8 juli 2010 kl. 12:14

    Ingabritt - vad är alternativet? Skyhöga hyror, eftersatt underhåll och stundand Stockholmsmodell?

    Du kanske kan betala tusenlappar extra i månaden för ditt politiska engagemang / dravel... men vi andra vill ha rimliga boendekostnader.

    Försök att lägga band på ditt hatande av majoritetens önskemål. Ibland får man inte som man vill, men i en demokrati fungerar det så. Man får böja sig för majoriteten.

    Satsa på att återfå dina grannars respekt och satsa på framtiden. Du tänker väl bo kvar?

    Mvh

    Bekymrad granne

    SvaraRadera
  10. "Jag ger upp - lämnar Hyresgästföreningen"

    ”Det som fick mig att gå ur, trots att jag tror på idén, var avslöjandet att förbundsordföranden Barbro Engman har en månadslön på 105?000 kronor”, skriver Ann-Katrin Nnamaka.

    "På den sista kongressen år 2000 bestämdes att Hyresgästföreningen skulle vara en medlemsorganisation och en folkrörelse.
    I dag, tio år senare, är det i mångt och mycket en tjänstemannaorganisation och folkrörelsen kan man titta i månen efter."

    http://www.aftonbladet.se/debatt/article7436710.ab

    SvaraRadera
  11. Ni undrar var er bostadsrättsförening är.

    Vi i Ånghästen undrar var vårt Rädda-nätverk är. De har stämt oss och anklagat vår styrelse och sina grannar för fusk och oegentligheter. I början fick vi massor av lappar i brevlådan och de skrev dagligen på bloggen. Under våren blev de allt sparsammare med informationen. Nu är det tyst som i graven. I senaste inlägget den 10 maj meddelades att de inte ville kommentera läget i fastigheten.

    Hyresgästföreningen gick för två veckor sedan ut i media och sa att de inte längre ställer upp som ombud i tvisten. Men fortfarande hör vi ingenting från Rädda Svärdet. Inte ett knyst.

    Det tycker vi är konstigt.

    SvaraRadera
  12. Ni undrar var er bostadsrättsförening är.

    Vi i Ånghästen undrar var vårt Rädda-nätverk är. De har stämt oss och anklagat vår styrelse och sina grannar för fusk och oegentligheter. I början fick vi massor av lappar i brevlådan och de skrev dagligen på bloggen. Under våren blev de allt sparsammare med informationen. Nu är det tyst som i graven. I senaste inlägget den 10 maj meddelades att de inte ville kommentera läget i fastigheten.

    Hyresgästföreningen gick för två veckor sedan ut i media och sa att de inte längre ställer upp som ombud i tvisten. Men fortfarande hör vi ingenting från Rädda Svärdet. Inte ett knyst.

    Det tycker vi är konstigt.

    SvaraRadera
  13. Du kanske borde gå och tala med din nya hyresvärd, Ingabritt.
    Ni kanske till och med kan bli vänner, vem vet. :)

    Välj rätt, välj bostadsrätt!

    SvaraRadera
  14. Varför är bostadsrätt RÄTT? Ur min synvinkel är både bostadsrätt och hyresrätt RÄTT. Men man måste ha valmöjligheten kvar. Vill av olika skäl bo i hyresrätt och stormtrivs med Sthlmshem som värd. Hade vår fastighet blivit ombildad hade jag köpt 1 bostadsrätt på annat håll eftersom vår sk styrelsen inte va vad jag anser hederlig och att lita på. Tagga ner åt alla håll och låt var och en ha sin åsikt och angrip inte varandra med elakheter detta gäller båda sidor i den infekterade frågan.
    Boende i Flyghöjden.

    SvaraRadera
  15. Boende i huset9 juli 2010 kl. 14:11

    GRATTIS BRF ÅNGHÄSTEN till er ombildning!
    (och grattis Brf Lådkameran)

    Demokratin vs Hyresgästföreningen 2 - 0!!

    SvaraRadera
  16. Ombildning är jättebra!

    De som vill bo i bostadsrätt gör det,
    de som vill bo i hyresrätt gör det.
    Allt under samma tak. Fantastiskt!

    SvaraRadera
  17. Varför är det inga kommentarer från Rädda-bloggarna??

    SvaraRadera
  18. St: Bostadsrättsföreningen14 juli 2010 kl. 09:16

    Och varför uppdateras inte ens Rädda-bloggarna längre? Är de "rädda" kanske?

    Inte ens på nej-sägandets högborg linjalen hörs något längre. Det är tyst som i graven.

    Sitter de inne? eller har de bara tappat tron på sin "sak" och "kamp" emot ombildningsdrakar och troll?

    SvaraRadera
  19. Boende i Skottet15 juli 2010 kl. 11:54

    Sannolikt har Hyresgästföreningen sagt till alla Rädda-Aktivister att hålla tyst.

    Det går som bekant inte så bra i Tingsrätten för HGF.

    Det är dålig PR för den rika och självgoda intresseföreningen HGF

    SvaraRadera
  20. Jag bor i Flygvärdinnan och är hyresgäst och har inte märkt någon skillnad mot förut.
    Grannarna lär väl anlita något företag till skötseln och allt kommer fungera som tidigare. Det känns onödigt att vara arg.

    SvaraRadera
  21. Nu har ALLA rädda-bloggar gått i graven.
    R.I.P.

    Bostadsrätt is the grej!

    SvaraRadera
  22. Hej Rikard!

    Jag tycker du håller en hyfsad nivå på debatten, även om jag inte håller med dig i synen på HGF:s agerande i ombildningsfrågor.

    Varför, tror du, är det så tyst på Rädda-bloggarna. Vårt nätverk i Rädda Svärdet verkar ha upphört. Inte en kommentar kring att de nu återkallat sin talan mot Ånghästen. Inte ett ord. Varför? Var är vårt Rädda-nätverk. Det är många bland de boende som som undrar, oavsett hur man röstade i ombildningsfrågan.

    SvaraRadera
  23. Hej du anonyme.

    Jag kan bara komma med spekulationer till varför det är tyst på andra rädda-bloggar. För egen del skrev jag att under sommaren kommer det bli lugnt här.

    En kvalificerad gissning är att på de flesta ställen där det finns en Rädda-blogg är det avgjort om det blir ombildat eller inte och då upphör syftet med bloggen. En annan faktor är att det är sommar och semester för många. Det går ju också att kolla in bloggar som "ombilda Linjalen", där har det varit tyst väldigt länge. Tyck om Tumstocken har det också varit ganska lugnt på sista tiden. Det är alltså inte bara hos rädda-bloggarna det är lugnt.

    Tycker också det är tråkigt att inte Rädda Svärdet eller de som stod bakom åtalet mot Ånghästen inte har gått ut med något öppet brev eller liknande till alla boende.

    Tycker också att nu är dags för Ånghästen att gå vidare och fokusera energin på att ombilda än att träta med RS.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  24. Nu har det gått snart två månader sedan Flygvärdinnan 1 ombildades. Har det blivit bättre granngemenskap sedan dess? Har gården blivit finare? Har någonting blivit bättre? Nej,grannsämjan är sämre än någonsin. Det är som om man byggt upp en Berlinmur här. Bostadsrättsinnehavare och hyresgäster pratar inte längre med varandra. Bättre? På vilket sätt? Den första klara försämringen i alla fall var att man tog bort våran träfflokal. Den ska säljas som lägenhet, föreningen måste ha in pengar. Var ska man nu ha sina barnkalas, 50-årsfester, föreningsmöten? Hemma i den egna lägenheten? Ja, det var ju bra... Gården ser f ö likadan ut som tidigare, någon uppiffning av gården har inte skett.

    SvaraRadera
  25. På 2 månader kanske det inte hinner hända så mycket? Hände det mycket innan ombildningen? Bara undrar...Jag vet många ombildade områden som blivit mycket bättre...men det kanske inte hinner hända så mycket på 2 månader och framför allt inte under semester perioderna. Misströsta inte, det kommer säkerligen att bli bättre...
    Ha lite tålamod och gräv ner stridsyxan så ska du nog se att allt blir bra!

    SvaraRadera
  26. och när får vi en ny träfflokal? Ge oss den tillbaka Flygvärdinnan!

    SvaraRadera
  27. Gud vad skönt att vi snart ska flytta ifrån Brf Flygvärdinnan! Det känns olustigt att hyra utav en bostadsrättsförening, att inte ha någon riktig hyresvärd. Som hyresgäst hos en bostadsrättsförening har vi ingenting att säga till om. Man kan bara rätta sig efter deras galna beslut, som detta att lägga ner vår fina träfflokal. Vi har hört ryktesvägen att även tvättstugan står på spel, är det sant? I så fall är det bedrövligt. Grannsämjan är sämre än någonsin. Nej, det ska bli skönt att flytta. Hoppas allt går vägen nu bara, vi har ju förlorat vår plats i byteskön p g a detta.

    SvaraRadera