söndag 15 augusti 2010

Boktips

Journalisten Kent Werne har nyligen släppt sin bok Du sköna nya hem som behandlar ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Han tar oss på en resa i tid och rum där allt från historia till hur hyresrätten startades tills idag då den ombildas och vilka konsekvenser det medför.

På drygt tio år har andelen bostadsrätter ökat från 38 till 62 procent i Stockholm berättar Kent Werne. Det politiska målet med blandat boende är nått när det gäller fördelning av de olika boende formerna. Men är det verkligen blandat?

Att den moraliska tveksamheten står mot den personliga ekonomin är tydlig i boken. Många intervjuade resonerar att det inte är bra att ombilda på grund av segregationen och framförallt ungdomarnas chanser på bostadsmarknaden. Samtidigt är det ofta en bra affär för dem som kan. Möjligheten till klippet gör att många tar ett steg längre för att en ombildning ska gå igenom.

Kent Wernes: hemsida

/Rikard Junkergård

3 kommentarer:

  1. En annan mycket spännande läsning är Björn Alfredsson's bok "Folkrörelse i fritt fall".

    Boken handlar om Hyresgästföreningen och analyseras bristen på bostadspolitik i Stockholm med fokus på Hyresgästföreningens roll i utvecklingen.

    Centraliseringen och toppstyrningen av organisationen har nu tagit sig för en folkrörelse ovärdiga uttryck – intriger, manipulationer och förfalskning för att nämna några av dem – allt till förfång för en god bostads- och hyrespolitik.

    Beställ den på: http://www.bekymradehyresboende.se/

    SvaraRadera
  2. Säkert spännande läsning det också men bloggen har sitt fokus på ombildning.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  3. Hyresgästföreningens förfall och allt sämre avtal är ombildarnas bästa bränsle.
    Det blir kort och gott billigare varje månad att bo i bostadsrätt, det har t o m HGF själva kommit fram till.

    SvaraRadera