lördag 21 augusti 2010

Bråda dagar för ombildning

Om en månad är det val och nu skyndas det för att få igenom ombildningar menar SBB (Sveriges BostadsrättBildare) i ett uttalande. En orsak till den senaste tidens ombildningar är Ylva Johansson (S) som kräver en högre majoritet vid ombildning (75%) som skulle försvåra ombildningarna och bromsa takten. De som vill ombilda lägger alltså på ett extra kol för att bli klara innan valet och möjligen svårare att få igenom ombildningen.

Mats Odell (M) menar dock att det är ett slag i luften, i innerstan är det lätt att få ihop 75 procents majoritet. Där det redan nu är svårt att ombilda blir det endast svårare och motverkar ett blandat boende.

Mer kan läsas och lyssnas här på Sveriges Radio.

Det är positivt att det börjar diskuteras ombildning bland politikerna. Detta är en viktig fråga för många. Enligt SBB har det ombildats för 21,3 miljarder kronor under 2009 vilket var ett rekord år. I Stockholms kommun är det nu en majoritet med bostadsrätter och målet är uppnått.

/Rikard Junkergård

14 kommentarer:

  1. Ombildning är valfrihet.

    De som vill bo i br gör det,
    de som vill bo i hr gör det!
    Allt under samma tak.Perfekt!

    De som väljer hr, för de blir det ingen skillnad. De kan lugnt bo kvar och inget har förändrats!

    Hyresgästföreningen skriker, men det är för att deras löner o fina pensionsavtal äventyras.

    SvaraRadera
  2. Ombildad och utbildad23 augusti 2010 kl. 09:15

    Jag tycker att det är rimligt att man ombildar vid 51%. Det är mest demokratiskt.

    SvaraRadera
  3. Till anonym nummer ett.
    Den stora förändringen är att platsen i den interna bostadskön försvinner. Andra förändringar är att grannarna har blivit din hyresvärd, det uppstår ett annat förhållande som inte är jämlikt som kan kännas obekvämt för vissa. Andra kan uppleva en viss osäkerhet m.m.

    Till anonym nummer två.
    Det kan tyckas att det ska räcka med enkel majoritet men så enkelt är det inte. Själv tycker jag att 2/3 är ganska bra. En orsak är att minst 61 procent av de boende måste vara med i föreningen för att den ska klassas som en riktig BRF. Ekonomin måste hålla och dagens banker sätter gränsen oftast vid ett minimum på 65 procent för att låna ut till BRF:n.

    Sedan är det ett stort beslut och berättigat med ett visst minoritetsskydd enligt mitt tycke.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  4. Till anonym nummer två.
    Det kan tyckas att det ska räcka med enkel majoritet men så enkelt är det inte. Själv tycker jag att 2/3 är ganska bra. En orsak är att minst 61 procent av de boende måste vara med i föreningen för att den ska klassas som en riktig BRF. Ekonomin måste hålla och dagens banker sätter gränsen oftast vid ett minimum på 65 procent för att låna ut till BRF:n.

    Sedan är det ett stort beslut och berättigat med ett visst minoritetsskydd enligt mitt tycke.
    -------------

    Minoritetsskydded skall gälla i ombildningar, men inte vid lagstiftning eller val till riksdag? Spännande åsikt.

    Sedan är det så att lagstiftningen du hänvisar till är just lag och inte naturlag. Den kan, och bör, ändras.

    varför skall ett ombildningsbeslut anses vara svårare än text att fatta beslut om lagar eller val till riksdag.

    Nä just det - det är det inte. Det är bara en gammal socialdemokratisk kvarleva där man försöker förhindra ombildningar med allt man har.

    Och ÄNDÅ lyckas ombildningarna...om än med massa okynnesstämningar, förtal av brf styrelser och annat obehag för de boende.. Det visar på hur knäpp lagen är. Den är BARA för minoriteten.

    och numera har bostadsrätten blivit en vanligare boendeform än hyresrätt.

    SvaraRadera
  5. Har jag uttalat mig om val till riksdag eller lagstiftning?

    Det blir ju tokigt om 51 procent röstar ja och vill ombilda. De får inga lån till en oäkta förening.

    Ombildningar lyckas bäst där köpkraften och kapitalet är som starkast, oftast i centrala Stockholm. I förorterna är det inte lika vanligt.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  6. whippo sa...
    Har jag uttalat mig om val till riksdag eller lagstiftning?

    Det blir ju tokigt om 51 procent röstar ja och vill ombilda. De får inga lån till en oäkta förening.

    Ombildningar lyckas bäst där köpkraften och kapitalet är som starkast, oftast i centrala Stockholm. I förorterna är det inte lika vanligt.

    /Rikard Junkergård
    ...........

    Sorry Rickard - men nu lyser din okunnighet igenom.

    Röstetalen har inget med om en förening blir äkta eller inte. Det är olika skeenden och har helt olika syften.

    Röstningen är lagen. Den har satts, som någon antyder ovan, i en svunnen tid då man ville hälla ombildningarna stången.

    Äkta eller oäkta förening har med förhållandet hyresintäkter / anslutningsgraden blir för stort.

    Det är alltså två skilda saker.

    Det är nog litet sanning som du säger att just ombildningarna är fler i innerstaden. De hänger säkert ihop med att köpkraften är större - och att man gör en mycket säkrare affär. Om man ser det som en affär.

    Förorterna kommer nu - de har också förstått det bra med ombildningar. Var så säker.

    SvaraRadera
  7. För att föreningen skall räknas som äkta så måste minst 60 % av taxeringsvärdet för fastigheten vara upplåtna som bostäder till fysiska personer.

    Och man har minst 1 år på sig att justera detta förhållande vid en ombildning.

    Nämn den ombildning där man efter ett år haft "bara 60%" anslutning. På södermalm har man tillträtt på 70-80%.

    Sluta överdriva och hitta på nu kära nej-sägare.

    SvaraRadera
  8. Svar till Peter F

    Sorry om jag var oklar. Det är många faktorer som avgör en ombildning. Röstning, lån och äkta förening m.m.



    Svar till Bengman

    Vad är det som är överdrivet och påhittat? Berätta gärna så svarar jag mer än gärna. Det kan vara fler som är nyfikna. Är det om artikeln så är en källa länkad.

    Nu till din övriga kommentar.
    Det går inte att nämna någon ombildning där anslutningsgraden har varit lägre än 60 procent för att då avbryts ombildningen.

    Ett exempel som jag tidigare har tagit upp är just Flygaren eller Flyghöjden som det egentligen heter. Där fick endast 39 procent lån efter 2 månader när tillträdsdatumet närmade sig. Allt om detta går att läsa i denna blogg.

    Troligtvis har de ombildningar du nämner också röstat ja med god marginal, gissar jag.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  9. Måste göra en reflektion. Flygvärdinnan ombildades i mitten av juni och i mitten av augusti var det försäljning av en lägenhet mittemot skolan kommer ej ihåg vilket nummer. Så fort gick det alltså, snacka om att vilja tjäna pengar inget annat. OBS bor själv inte i kvarteret.

    SvaraRadera
  10. Hyresgäst i nyss ombildad fastighet27 augusti 2010 kl. 09:37

    Anonym sa...
    Måste göra en reflektion. Flygvärdinnan ombildades i mitten av juni och i mitten av augusti var det försäljning av en lägenhet mittemot skolan kommer ej ihåg vilket nummer. Så fort gick det alltså, snacka om att vilja tjäna pengar inget annat. OBS bor själv inte i kvarteret.

    26 AUGUSTI 2010 13:57
    ------------

    Det är ingen hemlighet att det ganska snabbt omsätts ca 20% av lägenheterna i ett hus som ombildas. Läs på litet så ser ni detta.

    Vad är då skälen? Främst 2.

    1. Helt plötsligt får en massa människor en "grundplåt" att förverkliga sina boendedrömmar. Någon vill flytta till större, någon vill bo på en segelbåt i karibien och en tredje vill flytta till villa.

    2. De som inte vill ombilda får nu helt plötsligt en HELT ANNAN bytessituation. Erbjudanden om bra byten haglar. Folk vill flytta till en ombildningsfastighet (inte tvärt om) - men några vill flytta.

    Oaktat vilket grupp man tillhör: Är det inte bra att folk nu kan välja bättre och verkligen får chans att få till en boendesituation som är verkligen bra för just den personen?

    Det är så underligt ibland när man läser inbitna "nej-sägare" och se vilka knepiga och ibland sorgliga analyser ni kommer till.

    Omsättningen är alltså en positiv sak för de som byter - de blir lyckligare! Säg grattis istället för "usch & fy". ok?

    // Hyresgäst i nyss ombildad fastighet

    SvaraRadera
  11. Till "Hyresgäst i nyss ombildad lägenhet". Nej, det är inte alls så att erbjudanden om byten haglar till oss som valt att inte köpa. Vi har haft annons om byte på Björns bytare ända sedan det blev klart att det skulle ombildas och hittills har EN varit intresserad. Oklart om det blir något byte. Snart har de här månaderna då man kan köpa billigare löpt ut och då sitter vi fast. Kommer inte ifrån gården. För jag har svårt att tänka mig att någon vill byta med oss efter november då det högre priset råder när dom inte vill byta nu till det lägre priset. Vi sitter fast!!! Vi kommer att sitta och ruttna på denna gård, Flygvärdinnan.

    Boende i 38:an

    SvaraRadera
  12. 27 AUGUSTI 2010 09:37
    Anonym sa...
    Till "Hyresgäst i nyss ombildad lägenhet". Nej, det är inte alls så att erbjudanden om byten haglar till oss som valt att inte köpa. Vi har haft annons om byte på Björns bytare ända sedan det blev klart att det skulle ombildas och hittills har EN varit intresserad. Oklart om det blir något byte. Snart har de här månaderna då man kan köpa billigare löpt ut och då sitter vi fast. Kommer inte ifrån gården. För jag har svårt att tänka mig att någon vill byta med oss efter november då det högre priset råder när dom inte vill byta nu till det lägre priset. Vi sitter fast!!! Vi kommer att sitta och ruttna på denna gård, Flygvärdinnan.

    Boende i 38:an
    -----------

    Alltid halfulla glas bland nej-sägarna. Du har ju förlorat NOLL och inget.

    Förutom allmännyttan som värd, men du kan ju inte hålla fast vid att det är paradiset på jorden.

    Det låter mest som om du är arg för att du invetsterade mycket tid i att säga nej, och det svider i att se det positiva i det hela. Bland annat att en absolut majoritet av dina grannar fick sin vilja igenom - demokrati du vet...

    SvaraRadera
  13. Du anonyme av den 16 september. Det finns ingenting positivt med att ha sina sura grannar till hyresvärd och det finns ingenting positivt med att nu sitta fast i en för liten lägenhet som jag inte kan byta till en större. För som sagt, ingen vill byta med oss till Flygvärdinnan. Vi har försökt!

    SvaraRadera
  14. Du bostadsrättsägare, skulle du själv tycka om att sitta inlåst på en gård du inte trivdes på? utan någon chans att flytta därifrån? För vi har som sagt försökt utan att lyckas och nu rinner tiden snart ut! Hur kan du då säga att jag förlorat NOLL? Jag har ju förlorat min plats i den interna bostadskön och chansen att byta upp mig till en större bostad! och jag måste fortsätta bo på en gård där jag inte trivs, med grannar jag inte trivs med, i en för liten lägenhet! Demokratiskt? Många övertalades med operation dörrknackning som inte var intresserade från början och dom orkade inte stå pall och tacka nej...jag har också pratat med många. Men du får gärna ge mig ett gott råd hur vi kommer ifrån gården, du av den 16 september!

    SvaraRadera