onsdag 12 januari 2011

Sista slaget om hyresrätten i närförort


Rädda Flygaren deltog i ett mycket välbesökt möte (ca 100 deltagare) som nätverket Rädda hyresrätten höll på ABF-huset i Stockholm. Det kom folk från hela storstockholm och erfarenheter angånde ombildning utbyttes. Mötet skulle handla om de nya direktiven kring ombildningen och hur de skulle tolkas.

Borgarrådet Joakim Larsson var inbjuden till mötet för att svara på frågor men tackade nej i sista stund. De som deltog i panelen var Rädda Hyresrätten, Rädda Linjalen och Hyresgästföreningen med Terje Gunnarson.

Det var synd att Joakim Larsson inte kunde komma och ge ordentlig svar då han är högst delaktig kring besluten om direktiven. De mer glädjande nyheterna som rapporterades var att de som hade haft ombildning under förra mandatperioden där resultatet blev ett nej (bevarande av hyresrätten), att inga nya chanser ges i första läget för en ny ombildning under denna mandatperiod. Resultatet ska accepteras, dock fortsätter det att uppmuntras att ombilda i närförort och i ytterförort. Med detta kan det tolkas att Flyghöjden och Flygplanet i Skarpnäck inte kommer att ombildas under denna mandatperiod, någon ny chans kommer inte ges.
"De bostadsrättsföreningar i stadsdelar som berörs av erbjudanden under denna mandatperiod och som fått erbjudanden under perioden 2007-2010, men där övertagande inte har genomförts, kommer inte att få ett nytt erbjudande under perioden 2011-2014."

Saxat från förslaget till direktiv

Av alla hyresrätter i Storstockholm har drygt 44.000 lägenheter anmält intresse och ungefär 22.000 lägenheter ombildats under förra mandatperioden. Med dessa siffror kan vi se att ungefär hälften av de som anmäler intresse ombildas. Majoriteten av dessa var i innerstan. I innerstan är det nu en majoritet med bostadsrätter och därmed tillåts inga hyresrätter ombildas i innerstan. Direktiven är tydliga med att ombildning ska fortlöpa och det i förorterna.

Vi var även eniga om att reglerna kring ombildning behöver belysas. Det stora problemet är reglerna kring ombildning som öppnar upp för tvivelaktiga metoder. Något som jag har skrivit om tidigare och säkerligen återkommer till igen. Rädda Linjalen har tagit fram ett förslag om regler med stöd av HGF.

/Rikard Junkergård

2 kommentarer:

  1. ...och trevligt att träffa er igen. Det var ett tag sedan - men det börjar ju dra ihop sig, precis som du beskriver.

    Haregott!
    JJ

    SvaraRadera
  2. Förstår att Joakim Larsson inte ville vara där.

    Sitter en massa arga kommunister och skriker sig hesa bara.

    Sjöng ni Internationalen också?

    SvaraRadera