torsdag 20 maj 2010

Flytterbjudande


Nu har det även här i Skarpnäck kommit erbjudande om flytt mellan BRF:er. De som inte fick ja (Flygplanet) på stämman erbjuder sig att betala flyttkostnaderna till dem som bor där det blev ja (Flygvärdinnan). Erbjudandet gäller till dem som vill bo kvar i Stockholmshem enligt flygblad.

Jag kan tänka mig flera orsaker till varför de boende röstade ja till ombildning:
  • Vill ombilda och bo i bostadsrätt
  • Vill ombilda och sälja sin bostadsrätt
  • Vill ombilda för att få en ny värd
Det jag har väldigt svårt att se är att någon lägger en ja röst för att:
  • Vill ombilda för att flytta till liknande lägenhet och ha kvar Stockholmshem
Detta är just vad som erbjuds, flytta och fortfarande få Stockholmshem som värd. Det är dessutom till en liknande lägenhet som enligt mig ligger sämre till. Det är inte någon fråga om att byta upp sig och dessutom tillkommer allt trassel som tillhör en flytt.

Nu erbjuds förstås att flyttningen betalas av de som vill flytta till där det blev ja men det måste nog vara lite mer än så om någon ska flytta.

Det är också långt ifrån säkert att det blir någon ombildning på Flygvärdinnan. Detta är även ett rop på hjälp att få ihop tillräckligt många som kan och vill gå in med insats. Nu blir reglerna för lån strängare med senaste utspelet från Finansinspektionen. Det hela kan sluta med att flera flyttar runt utan större anledning om nu någon vill flytta.

/Rikard Junkergård

10 kommentarer:

  1. Dessutom räckte det inte för dem att lägga lappar om bytesmöjligheter i lådorna. Lapparna gjordes gröna (vilket fick en del att tro att Stockholmshem varit med och gjort bytet möjligt) samt att man klistrade fast en extra lapp på ytterdörren hos oss som röstat nej på stämman.
    Desperat fulspel är vad det är.
    /Boende Flygvärdinnan

    SvaraRadera
  2. eva.lind_soderling@hotmail.com21 maj 2010 kl. 13:31

    Dock så vågade Brf Flygvärdinnan inte klistra någon lapp på dörren till oss aktiva nej-sägare (som jag och min man). Dom trodde nog att dom skulle kunna "smyga" med detta fula erbjudande, men tji fick dom. Tanken är såklart att göra en "rockad" av oss boende. Vi nej-sägare från Flygvärdinnan ska flytta till Flygplanet och ja-sägarna från Flygplanet till Flygvärdinnan = fler sugna köpare/fler insatser.

    Eva och Hasse Söderling

    SvaraRadera
  3. Men vad sjutton, låt dem betala flytten! Det skulle ju vara ganska kul om de flyttar med allt vad det kostar, dessutom betalar hela flytten för den de byter med och det sedan inte blir någon ombildning i alla fall. Ungefär samma sak fast tvärtom har ju hänt några av dem som inte vill ombilda, dvs att man flyttat när det blivit ja till ombildning bara för att upptäcka att det startas en ombildningsprocess i den nya fastigheten också.

    Och kan någon svar mig på varför ombildningsaktivisterna "beskyller" oss för att vara mot ombildningar på grund av politiska/ideologiska motiv? Medan de själva inte anser att deras vilja att ombilda och tjäna pengar är något politiskt ställningstagande.

    SvaraRadera
  4. Jag ser inga problem med erbjudandet.
    Det kan tvärtom vara bra för grannsämjan om vpk-folket inte samlas med de blåblodiga.

    SvaraRadera
  5. Jag förstår inte vad som är problemet. Mina föräldrar bodde 30 år i hyresrätt. När min far dog höll jag på att bli utkastad från mitt föräldrarhem. En granne skulle ha lägenheten. " Jag hade ju bott borta i några år och studerat och hade ju ingen rätt till lägenheten." Tack gode gud att jag inte ändrat min mantalsskrivningadress. Tack vare det fick jag rätt i hyresnämnden att bo kvar i mitt barndomshem.
    Med andra ord: I hyresrätt har du inga rättigheter.Var inte så rädda - ta möjligheten nu att på sikt bo BILLIGT! Ingen ska tjäna på ditt boende. I bostadsrätt betalar du bara vad det faktiskt kostar.
    Och- kylskåpet går väldigt sällan sönder!

    SvaraRadera
  6. Frikostigt att ni får flytten betalad - snacka om schyssta grannar och schysst BRF! Vilket erbjudanden!

    Sedan kan man ju kommentera (ovan) att en frys går sönder väldigt sällan. Sant - men det är inte det som gör att man kan ha högre standard i en BRF kostnadsfritt.

    Det handlar om ökat värde på bostaden med tiden och avskrivningar. Ca vart 6-8:e år kan man bygga om KOSTNADSFRITT! helt nytt kök kostar alltså inget.

    Kanske svårt att förstå om man inte är så drillad i ekonomi - men så är det.

    i BRF får man bättre standard och lägre kostnader över tid. Det är OFRÅNKOMLIGT.

    Men man kanske kan se hyresrätt som kontantkort. Man får betala dyrare, men man får "stopp" när man inte har mer krediter. I hyresrätten är det en "fast kostnad" men dyrare som boendeform.

    I HGF är det som ett mobilabonnemang. Lägre kostnader och mycket billigare över tid.

    Hyresrätt är kanske för de som inte riktigt har kostnadskontroll inbyggt och eller en utvecklad analysförmåga.

    BRF för de som kan analysera och förstår ekonomiska mekanismer.

    BRF ombildning är en grym affär. Man köper till halva värdet och får lägre boendekostnad utöver det. Spektakulät bra - när gjorde du en sån bra affär sist?

    SvaraRadera
  7. Fy va less man blir på allt nerrackande på oss som vill bo i hyresrätt. RESPEKTERA att vi alla är olika.

    SvaraRadera
  8. Vi fick också en fin lapp i brevlådan och även en fastklistrad på dörren. Nej vi missade inte den de slängde ned, men de kanske ville vara på säkra sidan?

    Alla kanske inte vill belåna sig för att köpa en bostadsrätt som banken sedan äger. En kostnadsfråga för många, vilket inte alla verkar fatta.

    /n'Greko

    SvaraRadera
  9. Mycket märkligt resonemang att man skulle kunna bygga om hela lägenhetan kostnadsfritt vart sjätte år om man bor i en bostadsrätt.
    Vem kommer och ger dig de pengarna?

    Jag vet hur du tänker.
    När du säljer lägenheten och realisationsvinsten ska beskattas, då får du dra av kostnader för förbättringar, upp til en viss summa.

    MEN DÅ MÅSTE DU JU SÄLJA FÖRST. Och fram till den dagen, ja, då är det du själv som ska stå för varenda kostnad.
    Ja, det är faktiskt ganska sällan som spisen, kylen och frysen går sönder, de håller ett visst antal år sedan pajar de. Och det är väl ungefär just nu som de börjar bli utslitna, iallafall i vår lägenhet.

    Så, inom de närmaste 2 - 5 åren behöver ni alla lägga pengar på att köpa nytt, ur egen ficka, om ni ombildar.

    Och vill ni sälja, med vinst, då behöver ni antagligen totalrenovera lägenheterna först, til en kostnad av 100.000 - 150.00 kr. Som ni ska betala ur egen ficka.

    SvaraRadera
  10. Sälja med vinst gör man nog dock utan renovering oxå...och renoverar man så får man nog igen pengarna dubbelt upp...minst!

    SvaraRadera