fredag 14 maj 2010

Tydligt nej på Flygplanet


Efter lång debatt blev det ett tydligt nej till ombildning på gården Flygplanet i Skarpnäck. Det blev 69 ja och det krävdes 86 för en kvalificerad majoritet. 17 röster fattades vilket är en bra bit ifrån. Det borde vara ett tillräckligt tydligt nej för att inte kalla till en ny stämma.

Detta trots en spurt av BRF med mäklare på gården. I onsdags var det möte med mäklare på gården Flygplanet som jag av en slump råkade se. Banderoller och mycket folk gjorde mig nyfiken och jag letade mig in i gårdslokalen där det satt ett gäng mäklare.
Följande konversation ägde rum med en ledig mäklare:
- Hej, vad är det ni säljer?
- Vi säljer inget, vi är mäklare.
- Okej, ni är mäklare som inte säljer något, vad gör ni här då?
- Om du vill ombilda kan vi sälja din lägenhet åt dig.
- Ni vet att det inte är klart än va?
- Jo men om du röstar ja och det blir ombildning kan vi sälja din lägenhet.
- Tack men jag trivs bra här.

Den taktiken var ny för mig. Locka dit mäklare som försöker övertala de boende att rösta ja och samtidigt sälja sina tjänster. Tydligen funkade den inte så bra.

På gården Flygvärdinnan som fick ja på stämman börjar nu tiden rinna ut. Där är det också en spurt men av en annan karaktär. Nu är det lånen som ska fixas och enligt källor är det lång väg kvar för styrelsen innan tillräckligt många lån är säkrade. Som vanligt går styrelsen runt och knackar dörr och "hjälper" de boende att söka lån på Bluestep.

/Rikard Junkergård

4 kommentarer:

  1. Hur länge skall Stadshus, mäklare, konsulter och naiva ombildningsprofeter få fortsätta att plåga oss hyresgäster i Stockholm?

    SvaraRadera
  2. Tack o lov om några lägenheter blir kvar som hyresrätter. Har en vän som med ljus och lykta letar efter en större hyresrätt i södra närförorterna. Ensamstående och gravid utan möjligheter att köpa bostadsrätt vad gör man. Fortsätter att bo i 1:a i västerort med lång resväg till anhöriga? Javisst men varför ska man inte kunna få bo i en hyresrätt och ha lite utrymme och närhet till anhöriga. För några år sedan hade det inte varit några bekymmer att få en större lägenhet. Men nu efter all utförsäljning hoppas jag våra politiker oavsett partifärg tar sitt ansvar och ser till att vi får en hyresrättsmarknad vi kan vara stolta över. Vill gärna höra vad en ombildningsivrare har för svar till denna tjej, var ska hon bo med sin bebis när den kommer? Var ska era egna ungar bo spar ni till dem eller? Svara gärna.

    SvaraRadera
  3. Skulle nog påstå att hennes problem inte har med ombildningar att göra. Problemet är att det helt enkelt finns för få lägenheter totalt sett, oavesett om det är hyresrätter, ombildade hyresrätter eller bostadrätter. När det finns fler personer som behöver lägenhet än det utbud som finns spelar ju upplåtelseformen i sig inte någon roll. Några kommer bli utan lägenhet oavsett...

    Det som spär på problemen ytterligare är då hyressättningen inte är marknadsanpassad. Då finns det helt enkelt inget sätt att få tag på en hyresrätt på laglig väg överhuvudtaget.

    mvh
    Ombildningsivraren

    SvaraRadera
  4. Upplåtelseformen måste ju spela roll när man inte kan hosta upp allt från 600 000 till hur mycket som helst. Även om just den här tjej är vuxen +30 och har fast jobb vågar hon inte ta lån. För som du kanske vet kostar det en slant med barn. Och bostadsbidrag mm sänks rejält om du har en bostadsrätt. En vän på fältet som ombildat och var ensamstående med barn fick sitt bostadsbidrag halverat. En kännbar sak kan jag lova.
    Det var lika dåligt med lägenheter för 35 år sen när jag flyttade hemifrån men då fanns det åtminstone hyresrätter om inte annat en bit utanför stan. Och vet du om att på 1930-40 talet byggdes det nödbostäder i bla Årstalunden för att folk skulle ha någonstans att bo. Kanske nästa steg när ungdomar och hitflyttade från Sverige och andra ställen behöver bostad och saknar ekonomiska möjligheter att få lån?

    SvaraRadera