söndag 15 november 2009

Tomten kom tidigt i år

En tidig julklapp låg på golvet när vi kom hem från jobben. Ett långt brev från styrelsen där de meddelar att de nu avbryter ombildningen.



Det blir ingen ombildning av Flyghöjden 1 i Skarpnäck. Styrelsen radar upp 5 skäl till varför ombildningen avbryts:
  1. Ekonomi. Styrelsen räknar nu med att det är 95 hushåll (av 115) som är positiva till ombildning. Av dessa är det endast 45 st. eller 39 procent som har fått lånelöfte. Kravet enligt den ekonomiska planen är 78 procent vilket är 90 hushåll. Hälften så många är alltså intresserade och har fått lånelöfte. Det vi (Rädda Flygaren) vet är att många röstade ja men hade aldrig en tanke på att köpa utan gjorde det utav andra skäl.
  2. Stockholmshem har synpunkter. Styrelsen skriver att de har skickat "fel" kopior av fullmakterna till Stockholmshem. Vi har haft samtal med Stockholmshem sedan protokoll från stämman var tillgängliga. För drygt en vecka sedan tillkännagav Stockholmshem att det inte fanns en majoritet för ombildning. Tiden har sedan länge gått ut också.
  3. Banken. SBAB har dragit sig ur när de insåg att det inte skulle gå att få ihop ekonomin. Den bild som banken visade när de var på besök då Kent Enkulla inte såg några hinder alls och i princip skulle alla få lån. Riktigt så var det inte och har aldrig varit.
  4. Sociala problem. Styrelsen påvisar de sociala problem som finns i området och att styrelsen inte skulle kunna åtgärda det inom rimlig tid. Stockholmshem har anställt "miljövärdar" vilket inte styrelsen ger mycket åt men det är en början.
  5. Konsulten. Konsulterna hoppade av och ville inte hjälpa till och detta medförde stor belastning på styrelsen att hitta andra lösningar. Vi tycker naturligtvis att om inte ens konsulterna vill vara med borde det ringa varningsklockor. Frågan är: När hoppade de av?
Vi tycker det är bra att styrelsen äntligen kom ut med information. Den information vi har fått från styrelsen personligen den senaste veckan har dock låtit väldigt annorlunda. Information om att det inte blir någon ombildning hade vi planerat att gå ut med i veckan då vi har haft tät kontakt med Stockholmshems handläggare av vårt ärende. Anledningen till att vi inte gick ut med det i torsdags då R pratade med honom var för att AM ville vara definitivt säker med tanke på hur det gått i andra ombildningar när man trott allt varit klart och det inte varit det.Vi hade tänkt gå ut med det på tisdag innan bomötet och för att ge brf en chans att gå ut med det själva.
Men som sagt Stockholmshem har varit tydliga med att det inte finns majoritet för ombildning.

/Rikard och Anna Maria och de övriga i Rädda Flygaren.

14 kommentarer:

  1. Men vilken vändning det tog för er! GRATTIS säger jag :-)

    /Martha i Hagen

    SvaraRadera
  2. Tack. Det känns verkligen jätteskönt. En lättnad. :)
    Jag åkte hem med ett leende fr jobbet ikväll, hade fått sms av en granne om lappen i brevlådan.

    Anna Maria

    SvaraRadera
  3. Många grattis till er alla. Mycket bra jobbat. Informativ information utan överord och provokationer. Hoppas att ni får lugnt i område nu.
    Grattis hälsningar
    Terje Gunnarson

    SvaraRadera
  4. Skönt att ni äntligen har fått ett besked (och ett för er positivt sådant). Och ett bra exempel på att det behövs mer än ett ja på en köpstämma.

    Lycka till i det fortsatta arbetet.

    SvaraRadera
  5. Reglerna för ombildning skapar onödiga konflikter!

    Sedan 1990 har antalet bostadsrätter i Sverige ökat med 41 procent.
    Två förklaringar finns: det byggs fler bostäder, och hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.
    Men för att ombilda krävs i dag att en kvalificerad majoritet av de boende röstar för.
    SBC föreslår regeringen att ändra till enkel majoritet.

    Ombildningar är något som boende i många hyreshus diskuterar i dagsläget.
    Skälen för ombildning är många. Det handlar bland annat om att ta makten över boendet, få bättre möjligheter att köpa en annan bostad, göra sitt livs fastighetsaffär eller åstadkomma förändringar som hyresvärden aldrig brytt sig om.
    Andra vill fortsätta vara hyresgäster.

    Men kravet på att 67 procent röstar för en ombildning ställer grannar mot varandra på ett olyckligt sätt.
    Konsekvensen har blivit att grannarna inte diskuterar ombildningens frågeställningar på ett resonligt sätt.
    I stället tvingas styrelsen att ägna sig åt helt andra frågor. I Stockholm har dessutom Hyresgästföreningen tagit
    fram en strategi som går ut på att ifrågasätta ombildningarna kraftigt, trots att det ofta är deras medlemmar som vill ta makten över sitt boende och ombilda.
    – Hela ombildningsprocessen får felaktigt fokus.
    I praktiken har denna bestämmelse allvarligt skärpt motsättningarna mellan hyresgäster i ett stort antal föreningar. Problemet är att just majoritetsbestämmelsen
    utnyttjas av dem som är emot ombildningar och som lägger ner stora ansträngningar på att mobilsera ett motstånd för att försöka förhindra ombildningen, skriver bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson, i sitt brev till regeringen.

    Att kräva en majoritet på 67 procent är ovanligt i Sverige, i synnerhet i jämförelse med normala demokratiska ajoritetsbestämmelser.
    Dessutom baseras omröstningen inte på dem som är medlemmar i bostadsrättsföreningen, utan alla hyresgäster är en del av röstningsunderlaget.
    Trots detta gäller att endast medlemmar har rätt att delta på stämman. Dessutom är lokalhyresgäster med i underlaget för beräkning av majoriteten, trots att lokaler normalt inte blir bostadsrätt.
    I de fall husen sedermera köps av en bostadsrättsförening blir resultatet, helt oavsett under ilka majoritetsregler de skapats, erfarenhetsmässigt entydigt – fler än de som röstade för ombildning kommer att köpa sin lägenhet; efter några år består husen till 80–90 procent enbart av bostadsrättshavare.
    Inga särskilda majoritetskrav ska ställas, vilket innebär att vanliga föreningsrättsliga regler också gäller inom detta område.

    SvaraRadera
  6. Rättvisan segrade till slut.Har hela tiden känt att det var något "mystiskt" med denna affär. Ingen eller mycket knapphändig information, ingen kontroll vid omröstningen att jag verkligen är den jag uppger mig vara, den totala tystnaden efter stämman mm mm mm.
    Ja det var verkligen den bästa julklapp man kunde få. Hoppas nu att det löser sig även för våra kamrater i Dalen och de också får NEJ av sin hyresvärd till köp.

    SvaraRadera
  7. Surt att ombildningen inte blir av :( En riktigt dålig julklapp.

    SvaraRadera
  8. Heja alla som villköpa sin lägenhet i Dalen.

    Håller inte på något sätt med en m´komentar ovan att dennes kamrater skall hoppas på NEJ av sin hyrevärd.
    Tvärtom, låt den som, köpa just köpa och den som vill bo som hyresgäst bo som hyresgäst.
    Hoppas VERKLIGEN jag kan påverka så att lagen om ägrrätter kan utökas til befintliga bostäder också, då kan ju du bo i hyreslägenhet och jag i ägarlägenhet blandat hur som helst i smama hus och vi kan GLÖMMA hela debatten om ombildningar och bostadsrätter.
    Låt fölk välja HUR de vill bo och VAR de vill bo UTAN dagenx idiotiksa uppdelning med bostasrätter och hyresräetter i var sin fasgihet m.m. BLANDA boendet.

    SvaraRadera
  9. STORT GRATTIS!
    Boende Tumstocken

    SvaraRadera
  10. En sådan rysare! Jättegrattis till er som fortsatt informera och upplysa. Speciellt tack för redovisningen av skälen till att ombildningen gick i baklås!

    SvaraRadera
  11. Man får väl hälsa bostadsrättsombildarna i Skarpnäck välkomna åter till verkligheten.... Att vilja är en sak, att ha råd är en annan...

    Hantering av sociala problem är troligen också något som är lätt att glömma att man måste klara av som styrelseledamot i en bostadsrättsförening....

    Det är ju inte alltid livet i kvarteret blir sådär mysigt och nära som det brukar framställas i reklamen för bostadsrätt.

    SvaraRadera
  12. STORT GRATTIS!!! Glädjs med er. Vi får fira när vi ses nästa gång!!! Maria

    SvaraRadera
  13. Hjärtliga gratulationer från oss i Linjalen!

    SvaraRadera
  14. GRATTIS Kastanjegården hoppas ni också får lugn och ro nu

    SvaraRadera