onsdag 22 juli 2009

Besiktning

Det är viktigt att veta vad man köper. Det är också därför ställs krav att en besiktning ska göras. Tyvärr är det inga större krav på hur det ska gå till utan upp till föreningen att bestämma det. De råd som ges angående besiktning, bland annat från Bo bättre omfattar två viktiga punkter.
  • Den första punkten är att använda en oberoende besiktningsman. Styrelsen väljer att anlita ombildningskonsulterna som besiktningsmän. De får endast betalt om en försäljning sker och kan inte betraktas som oberoende.
  • Den andra punkten är att inte nöja sig med en okulär besiktning. Alltså att inte bara "titta" utan även känna, mäta och även ta prover och testa. En okulär besiktning kan beskrivas som att kolla att bilen har säkerhetsbälten men inte dra i dem för att kolla om de verkligen funkar. Besiktningen som konsulterna gjorde var okulär, alltså de gick runt och kollade.
För den som är intresserad av att bara köpa för att sedan sälja så fort som möjligt är besiktningen inte så viktig. De ska ju ändå inte bo där. Däremot är den väldigt viktig för dem som har tänkt att bo kvar en längre tid. Om det visar sig finnas fel kan det bli väldigt kostsamt, fel kanske inte visar sig idag eller i morgon utan om ett par år om inte en grundlig besiktning görs.

2 kommentarer:

  1. Saklig och verklighetsbaserad information kan ju aldrig vara fel innan man bestämmer sig för att ta sitt livs största lån...eller avstå!! Bra att ni orkar driva en sann och saklig blogg med hänvisningar till experters uttalanden om räntor etc!

    SvaraRadera
  2. Det som skrivs har saklig grund och källor anges. Vi får inte glömma att den ekonomiska krisen har sin grund i Amerikanske bolån. Där har nu priserna på hem sjunkit med 18 procent efter att folk inte har råd att betala sina lån.

    När det gäller besiktningen av fastigheten är det bara att kolla protokollet så syns det tydligt att det endast är gjort en okulär besiktning. Tittar man sedan vem som har gjort den ser man också att det är konsulter från ombildningsfirman som har gjort den.

    SvaraRadera