onsdag 1 juli 2009

EXTRA EXTRA

Efter samtal med ordförande Kawa om medlemskap i föreningen har han nu förklarat att endast de som är intresserade av ombildning får vara medlemmar. Andra är inte välkomna som medlemmar. Vi boende har alltså ingen makt att välja styrelse så länge vi inte lämnar en fullmakt för ombildning. Denna fullmakt skulle också lämnas innan en ekonomisk plan presenteras vilket för mig är helt absurt. Detta är helt rätt och lagligt enligt ordförande Kawa och han ser inga moraliska betänkligheter i det.

Ordförande Kawa påtalar också att det finns fortfarande hyresrätter i området om jag skulle vilja flytta. Mycket noga med att jag inte ska missuppfatta det....

UPPDATERAT
Efter påtryckning om ett skäl till nekande av medlemskap fick jag ett mail. Där meddelas det att endast medlemmar får vara på föreningens stämma och det är bara att söka medlemskap men det krävs att ens namn står på förstahandskontraktet. I detta fall står min sambo sedan tre år på kontraktet.

7 kommentarer:

  1. De som är har visat intresset för ombildningen har förståss "mandat" att vara medlem i styrelsen. Där har Ordf. Kawa alldeles rätt. Men nu till min fråga: OM man inte vill s.a.s köpa sin lägenhet och vill stanna som hyresgäst, hur kommer det sig att Ordf. Kawa rekommenderar att i så fall att flytta!!! Horribelt! Vem "är" fastighetsägaren? Tacksam för svar. Ang mötet den 26 juni 2009: Det hade tydligen tagits upp att skräphighet/smuts vid en entre skulle har orsakats av en viss befolkningsgrupp. Vore även här tacksam för att veta på vilka grunder/fakta denna eventuella sanna anklagelse grunder sig på. Tack!

    SvaraRadera
  2. Det är egentligen ingen idé att bli medlem i föreningen, inte förrän det blir köpstämma då du får välja om du vill köpa din nyttjanderätt eller inte. Du har ändå ingen möjlighet att påverka innan köpstämman.

    Att brf har lagt in paragrafer om vad som gäller för att vara medlem är en petitess. Tanken är nog att då kunna registrera det reella antalet "köpare" och då vet man vad man har att jobba utifrån...

    Att överhuvudtaget prata om hur sunkigt huset/området har blivit och om hur underhållet är nersatt är bara trams. Så länge brf finns så har fastighetsförvaltaren ingen lust att satsa någon ekonomi i något som de ev. inte får ha kvar i framtiden.

    Kan också tillägga att Clas Hemberg, sparekonom på Avanza bank har att bra sätt att räkna ut om det finns betalningsförmåga inför ett ev. köp av nyttjanderätten till bostadsrätt. Det handlar om att tåla fem procents ränta:

    1. Kan du redan nu börja bospara extra 1 000 kronor per månad? Kan du höja det till 2 000 kronor vid årsskiftet? Och fortsätta varje halvår till sedan 5 000 extra varje månad.

    Om JA tål du en hög ränta och kan börja redan nu. Om NEJ är det en mycket allvarlig larmklocka.

    2. Tremånadersräntan är den billigaste just nu. Bind inte längre. Behåll friheten att byta bank när du vill. Genom att spara själv som ovan så har du själv blivit din egen bank. Du vinner på det och ingen annan.

    3. Jaga sedan din bank varje halvår. Många banker sviker snabbt löften om rabatt. Du måste jaga dom!

    Fem procent är en rimlig normalränta. Tänk på det vid beslut om ev. köp av din nyttjanderätt. Och sov sen gott på natten…

    SvaraRadera
  3. Nu blir jag faktiskt väldigt förvånad. Att efter en köpstämma om det blir ja så står det ju i stadgarna att de har rätt att utesluta medlemmar, men innan en köpstämma????
    Han sökte inte medlemsskap i styrelsen utan i brf.
    Enligt broschyren fr bilda bostad så kan boende inte bli nekad medlemskap. Bäst att kolla upp vad som faktiskt gäller. Det ska jag göra. Visserligen kan du ha rätt i en sak martha att man behöver inte bli medlem om man inte ska köpa, men som medlem har du rätt till all information.Däremot anser jag fortfarande att man inte ska skriva på en fullmakt innan man har ALL information. De har ju erkänt att den första kalkylen inte gäller eftersom den är räknad på 100%. Det ska komma en ekonomisk plan nu i juli.
    Jag har tidigare gett styrelsen en rättvis chans och konstruktiv kritik, men efter detta senaste utspel: hur kan man bara vilja rösta ja???
    Eftersom ordföranden har sagt till min sambo att det finns hyresrätter här, så får väl jag kontra med att i förra veckans söderort var det hela 6 lediga bostadsrätter i skarpnäck.
    Sen är det faktiskt så att jag och min sambo trivs väldigt bra i vår nuv lgh i vår portuppgång.
    Sen undrar jag fortfarande, var finns alla namn på alla medlemmar i styrelsen och hur man kan nå dom, telnr el mejladress? Är man med i styrelsen ska man vara kontaktbar, annars tycker inte jag man har i en styrelse att göra.
    tack martha för din uppdatering av claes hemberg.
    Sen till anonym längre upp: jag missade den infon, men debatten gick het på flera ställen samtidigt det mötet -när terje var här. Det pratades lite i mun på varandra.
    Stockholmshem är nuvarande värd och har ju mkt planer för skarpnäck.satsat mkt i budgeten i år som fn ligger på is.

    Anna Maria

    SvaraRadera
  4. Jag blev lite upprörd.
    Det är väl klart folk ska få rösta som dom vill, men jag hoppas innerligen att var och en tar reda på fakta och går själva och pratar med banker och vet ni som redan bestämt er vilka de är som sitter i styrelsen och hur man når dom etc? har ni själva kollat tekniska besiktningen, tycker ni den är tillräcklig tex. Och den ekonomiska planen har inte kommit än, men är på väg..Vill ni ta beslut innan ni sett den?
    Konsulten sa ju på mötet att anställda på banker inte alltid kan detta, det är ombildningsspecialister man måste tala med.Att det inte räcker att fråga i kassan. Men det är bara att ringa banken i förväg så ordnar de det el tom fråga i kassan så får du namn och nr el träffa vederbörande på en gång. Har själv pratat med experter på området. Och de vill att man har goda mariginaler för ev framtida räntehöjningar.
    En sak till: INGET är klart innan resultatet på köpstämman! Ibland låter det som om det vore bestämt redan -det är det inte.
    Prata gärna med personal på lokalkontoret också om vilka förbättringar de tänkt göra i år hos oss.
    Önskar alla en trevlig sommar och hoppas vi kan få lite välförtjänt vila.

    Anna Maria

    SvaraRadera
  5. Medlemskap i föreningen kan vara av intresse för att få insyn och information.

    I detta fall på årsstämman ville jag justera stadgarna som just nu tillåter att en person kan vara ombud för i princip alla som bor här. Så går det helt enkelt inte till i en seriös förening. Det är också tillåtet att ha köpstämma efter köpstämma. BRF Skottet blev om bildat efter den femte köpstämman och de stadgar som vi nu har tillåter samma sak här.

    Ordföranden har själv inte svarat på om han skulle acceptera ett nej till ombildning. Jag kan godta ett ja om det har gått rätt till. Eftersom problemet är belyst och föreningen inte vill ta tag i det får det tolkas som att ett demokratiskt beslut inte skulle accepteras.

    SvaraRadera
  6. Ang uppdateringen att endast jag står på kontraktet: Vet att stockholmshem sa att han får stå på kontraktet först efter att ha vart folkbokförda,sambo på samma adress i 3 år -och i aug har vi varit det. Men de påpekade också, om jag minns rätt, att vi har samma besittningsskydd,dvs samma rättigheter.
    Men jag får väl kolla hyreslagen och sambolagen vad som gäller.

    SvaraRadera
  7. Nu har jag läst en massa lagar och om jag tolkar dom rätt så kan styrelsen inte neka min sambo medlemsskap i brf under pågående process. Eftersom han bor på exakt samma villkor som mig i vår lgh och är folkbokförd på adressen. Däremot vid röstning(köpstämma) måste man stå på förstahandskontraktet.
    Efter omröstningen kan de neka medlemsskap Om det blir ombildning.
    Men jag ska ta kontakt med mer sakkunniga för att vara helt säker på min sak.

    SvaraRadera