fredag 3 juli 2009

Möte med Stockholmshem

Torsdags morgonen den 2/7 träffade jag styrelsen för Stockholmshem tillsammans med representanter för tio andra områden. Det var Hyresgästföreningen som hade kallat till detta möte för att visa på att det finns brister i förfarandet av ombildning. Hyresgästföreningen har märkt att det är mer problem med fastigheter som förvaltas av Stockholmshem. Oftast är det svårare att ombilda i dessa för att många hyresgäster är nöjda och det är då det används mindre seriösa metoder för att få igenom en ombildning.

VD Ingela Lind och vice VD Mikael de Faire var med på mötet och tog in allas synpunkter för att sedan besvara en del av dem.
  • Mycket av problemen handlade om insyn. Att det är för dålig insyn i hur ombildningen sköts. Protokoll presenteras inte, möten hålls slutna, information delas inte ut till alla m.m.
  • Ogentligheter upptäcks när insyn görs. Fusk med fullmakter, röster räknas fast personen inte har röstat. Fel information sprids, löften som inte kan hållas lovas m.m.
  • Hot och trakasserier förekommer också på en del ställen. De som inte lämnar in fullmakt trakasseras och de som inte vill ombilda hotas eller rent av misshandlas.
Stockholmshem kan inte kontrollera varje liten detalj, det kan vi också förstå men en ändring av systemet eller få till en tillsyns myndighet för just ombildning är en del av förslagen som diskuterades. Johan Johansson hade även ett förslag på enhetliga stadgar som kunde användas i ombildningsfasen. Dessvärre är detta politiska beslut och sådant går inte fort. Det Stockholmshem kan göra är granska när misstanke finns. De har inte möjlighet att knacka på och fråga om alla verkligen har röstat enligt beslut.

En person på mötet berättade att det blev beslut om ombildning i området där han bodde. Till styrelsen begärde han att få ut protokoll från stämman men blev hänvisad till Stockholmshem som hänvisade tillbaka honom till styrelsen. Vid nästa samtal med styrelsen hänvisades han till konsulten som sa att han kunde kolla på hans kontor när han bevakade detta. Det godtogs inte och han vände sig igen till Stockholmshem som då skickade över protokollet, när han fick det såg han att han själv hade röstat för en ombildning på mötet som han inte var med på eller hade lämnat fullmakt till. Detta tog så lång tid att tiden för överklagan precis hade gått över tiden.


Johan Johansson från Rädda Linjalen i samtal med Terje. Linjalen ska strax efter oss ha sin andra köpstämma. Både Terje Gunnarson och P-O Brogren var närvarande på mötet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar