lördag 17 oktober 2009

En grannes reaktion och brev

Sammanfattar det brev som vår granne Anna Coughlin skrev till Brf. Flygaren. Det tar sin början efter ett samtal med dem då hon lovade att återkomma med sina skäl till varför hon inte vill köpa. Här presenteras några av dessa skäl:

Macro-nivå:
  • Bostadsbristen är väl känd i alla våra större städer. Förmedlande av bostäder, den s. lk allmännyttan, via Bostadsförmedlingen är en utomordentlig verksamhet, såväl för de mindre bemedlade som framförallt yngre människor. För t ex en ensamstående förälder utan ekonomisk möjlighet att köpa bostadsrätt är allmännyttans bostäder ovärderlig.
  • I ett land som Spanien har man t ex sneglat lite på den svenska modellen beträffande även detta, framförallt för att man inser att det i hög grad är förknippat med nativiteten (låg nat; ungdomar kommer inte hemifrån och bildar därför inte familj).
  • I Sverige idag har vi två stora problem förknippat med låg nativitet; arbetslöshet och avsaknad av permanent boende (första handskontrakt).
  • Arbetslösheten kan vi inte göra något åt, men boende frågan? Det kan helt klart resoneras på följande sätt: 115 lägenheter som genom vårt beslut därmed tas ifrån allmännyttan spelar ingen roll. Om många tänker på detta sätt, vilket det dessvärre de facto gör, så reduceras beståndet av av hyresrätter rejält. Det är beklagligt eftersom det ger utrymme för andrahands-uthyrningar med skyhöga hyror.
Micro-nivå:
  • Vid möte i maj presenterade sig ordförande Kawa sig och han gav ingen trygghet med sitt försök att imponera med sin bakgrund som civilingenjör.
  • Vidare berättade kawa att för att få en lugnare miljö på gården skulle man låsa 2 av 3 grindar, för att man måste ändå låta andra barn komma in och leka med de som bor här. Självklart! Men då har vi inte löst problemet med "lugnet på gården" eftersom en ingång ska vara öppen. Jag söker efter logiken!
  • Att som ordförande gå ut med information av vid svårigheter att få lån vid "vanlig" bank, rekommendera man BlueStep. Kan man vara mer oseriös?
  • Det man kan reflektera över är det mycket selektiva utdelande av information; nej-röstare får viss info (men inte alla nej-röstare, ett urval som ska, antar jag, gynna styrelsens linje), detta dörrknackande info om man kan bistå med hjälp till lån etc. När potentiella köpare som röstat ja med fullmakt samt bekräftat detta på köpstämma frågar de som knackar dörr; hur ser situationen ut nu, hur många har fått lån mm, så svarar man dem: det kan vi dessvärre inte informera om! Inte ens en potentiell köpare som definitivt ska köpa får veta hur den ek situationen ser ut.
  • Valet av revisor.
  • Styrelsen i övrigt; vi har aldrig fått någon info om vilka de är, förutom namn, vad man är kunnig på och intresserad av etc.
  • Brist på information som går ut till samtliga gällande processen och andra ting.
  • Det är lite "blomstermålas Syförening blandat med helt ogrundad s.k. information" över t. ex det här pappret daterat 09-10-01.
  1. Bättre kontakt med grannarna (det har vi redan märkt: låter mkt empiriskt!). Har jätte fin kontakt med mina grannar sedan jag flyttade hit. det som ev kan hända vid en ombildning är just tvärtom; att kontakten mellan grannar försämras, det är inte alls ovanligt, framförallt när styrelsen (läs Kawa) genomdriver projektet på det sätt man gör.
  2. Bättre boendemiljö och mycket mindre boendekostnader. Det är en önskan naturligtvis, men inget man kan lova. Vi bor dessvärre i ett område med mycket förstörelse och tomma lokaler.
  3. En förening med mycket god ekonomi. Det vet vi inget om idag. Man kan göra en kalkyl men man bör också ha en riskkalkyl, det kanske finns.
  4. Bestämma själv hur och när vi förbättrar boendemiljön. För det första kommer det att finnas vitt skilda önskemål från de boende inom föreningen och det kommer att tragglas fram och tillbaka innan man kan nå en lösning godtagbar för merparten, såvitt inte styrelsen "kör sitt race", men man får väl hoppas inte blir fallet. Dessutom är det mkt svårt att tro att föreningen skulle göra en bättre och mer allomfattande upprustning än vad Stockholmshem skulle göra.
  5. Ett unikt tillfälle att investera i boendet. Det kan vara så, men det är också allom känt att ett antal lägenheter har problem med mögelskador alt förekomst av mögelsporer. Om an köper för att sedan sälja och vill göra ett litet klipp (absolut inget fel i sig), kan man råka ut för att det inte blir något klipp, beroende på naturligtvis vilken lägenhet man har etc.
Sammanfattningsvis är detta några av mina reflektioner ang denna ombildning. Att byta ut ett seriöst bostadsföretag som hyresvärd till denna styrelse, som förefaller vara i ständig omformning, känns minst sagt olustigt.
Som varm anhängare av hyresrätten, och därtill vetskapen om att Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem kommer att från 1 januari 2010 ingå i ett samarbete som innebär en gemensam internkö för samtliga 1:a handskontraktsinnehavare gör att det känns än mindre roligt.

6 kommentarer:

  1. Jag förstår inte varför man måste redovisa sina skäl till att INTE vilja köpa. Varför angår ingen annan en mig själv defintivt inte KAWA oc co. SLUTA kräva såna svar vi lever i ett fritt land och är myndiga personer eftersom vi fått skriva hyreskontrakt med Sthhem.

    SvaraRadera
  2. Svar till anonym 09:33, 20 oktober

    Vi (Rädda Flygaren) kräver inget skäl och har aldrig gjort det till varför just du vill köpa eller inte. Vart framgår det att VI skulle kräva det?

    Detta blogg-inlägg redovisar en hyresgästs skäl till varför hon inte vill köpa, bara för att hon gör det öppet behöver inte du eller någon annan göra det. Det vi redovisar är hennes personliga åsikter och det är helt okej med henne att vi går ut med dem offentligt. Inte heller TROR jag att brf kräver en redogörelse av ens åsikter utan här handlar det om att en enskild hyresgäst gärna delar sina åsikter för brf och andra boende.

    SvaraRadera
  3. Jag tror inte anonym ovan menade rädda flygaren, jag tror denna riktade sig till brf, men jag vet inte.
    Däremot har jag hört av vissa som sagt nej att det knackats på mer än en gång och att de vill veta varför man inte ska köpa då det är så bra affär utan att utveckla det vidare el svara på frågor.
    Sen håller jag med man behöver inte ange skäl till varför man säger ja el nej.

    SvaraRadera
  4. Jag menade naturligtvis INTE Rädda flygaren utan bostadsrättsivrarna. Jag anser också att det är upp till var och en om man vill delge styrelsen eller andra varför om man vill eller inte vill köpa. Jag vill bara inte bli tvingad till att redovisa mina skäl till människor som Kawa och co som jag inte känner det minsta förtroende för.
    Det ni på Rädda flygaren gör är ju bara att upplysa inte att kräva.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. jag skulle försöka redigera mitt inlägg och det vart lite fel och borttaget istället, men det var inget speciellt så det får vara så.
    Skriver ev vid annat tillfälle istället.

    SvaraRadera