torsdag 1 oktober 2009

Ombildning, politik och regler

Den senaste tiden har det skrivits om ombildning i medier. Kastanjegården i Dalen har varit i fokus för både politiker och tjänstemän. Rapporterade tidigare att det inte blev någon ombildning i Kastanjegården då det blev NEJ på stämma nummer fyra. Nu ska det tydligen bli en stämma (kanske ännu fler) till fast tiden gick ut. De fick förlängt och en utomstående advokat närvara på stämman för att se att allt går rätt till. Det som också har hänt under tiden är att Tumstocken har haft en till stämma och ytterligare ett NEJ.

Vi på Rädda Flygaren har under det senaste året samlat in kunskaper och erfarenheter kring ombildning och även upptäckt vissa luckor i regelverket. Därför har vi sammanställt en lista med regler som borde gälla vid ombildning. Dessa är de mest akuta och där vi har sett att det finns mest problem med.
  • En stämma för beslut till ombildning eller inte.
  • En fysisk person med rösträtt kan företräda en fullmakt och inga juridiska personer ska kunna företräda en fullmakt.
  • Legitimationskrav vid stämma som stäms mot hyreslängd och folkbokföring.
  • Alla boende och alla med hyreskontrakt i fastigheten tillåts vara medlemmar i föreningen innan ombildningen och minst 6 månader efter stämman.
Om det inte blir ett JA på stämma ETT blir det ofta stämmor tills de som vill ombilda tröttnar eller tills de får igenom ett JA. Detta är inte vidare demokratiskt eller etiskt.

Ofta i stadgarna finns det inget hinder för hur många fullmakter en person kan företräda. Detta är också ett demokratiskt problem. En person kan samla på sig mer makt än andra. Därför bör detta begränsas.

Ofta sker ingen kontroll av legitimation vid stämmor och vem som helst kan rösta för någon annan. Vid vår stämma i Skarpnäck var det till exempel ingen kontroll. Detta gör stämman något oseriös när det inte är någon kontroll av vilka som röstar.

Vi har sett många fall där boende nekas medlemskap och insyn i ombildning fast personen bor i fastigheten. Detta är en viktig fråga för den som bor där det ombildas och ska inte kunna nekas insyn.

2 kommentarer:

  1. Rädda linjalen har ju tidigare presenterat förslag på regeländringar och dessa är också bra tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Instämmer. De flesta, utom ombildningskonsulterna och Joakim Larsson, verkar överens om att basala demokratiska förutsättningar skall råda - men vad hjälper det när de som bestämmer vill fortsätta att bestämma in i minsta detalj.

    SvaraRadera