fredag 12 februari 2010

Flygvärdinnan i Skarpnäck

Den 17 juni 2009 sattes de boende på gården Flygvärdinnan i "karantän", från bostadsbolaget AB Stockholmshem när Brf Flygvärdinnan 1 fick ett pris på gården. Utan att göra något alls i frågan ända fram till i mitten av december 2009, då kallades det till möte för att göra en förnyad intresseanmälan. Därefter delades det ut en "deklaration" där de boende skulle fylla i om alla brister i lägenheten och allmänna utrymmen. Nu har den planerade köpstämman flyttats från den 18:e till den 25:e februari 2010. Någon ekonomisk plan har heller inte dykt upp i skrivande stund.

Hur länge kan en bildad Brf "leka" med de boende, utan att komma "till skott"? Hur ska en boende kunna bedöma vad som är "brister" i sitt boende och i de allmänna utrymmena? Man bor ju bara och allt fungerar. En ekonomisk plan ska också övervägas och synas i god tid, vilket håller på att rinna iväg. Det finns en del praktiska problem på gården Flygvärdinnan som inte blir lösta, så länge Brf Flygvärdinnan 1 inte kommer "till skott" och är satt i "karantän".

/Rikard Junkergård

Källa: Boende på gården Flygvärdinnan

7 kommentarer:

  1. Att inte hyresvärden sköter underhållet är inte en eventuell köpares fel.
    Klaga på hyresvärden som stoppar alla pengarna i fickan istället för att sköta underhållet som hyresgästerna betalar för!

    SvaraRadera
  2. Svar till anonym 16.29

    Så fort en prislapp är satt sker inget mer underhåll än det absolut nödvändigaste. Prislappen är satt efter det skick som fastigheten har vid värderingen.

    Troligtvis stoppas inga pengar undan av värden under den tiden Brf väntar med att hålla stämma utan detta sparas för att kunna sättas in om det inte blir någon ombildning. Det är ju ganska vanligt idag att det inte blir ombildningar.

    Den stora frågan borde vara: Varför väntar Brf:er så länge med att hålla köpstämma? En besiktning och ekonomisk plan tar inte 6-9 månader att göra. Om det nu tar så lång tid som 6-9 månader bör man undra vad är det som är fel. Är det problem med besiktningen eller är det problem med att framställa en hållbar ekonomisk plan?

    I mitt tycke borde det vara ett intresse från Brf att både gå ut med information snabbt och få till ett köp och ombildning snabbt än att gå och vänta, och vänta, och vänta och dessutom inte ge någon information varför denna väntan. Den ekonomiska aspekten tänker jag inte ens gå in på hur dumt är att vänta idag.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  3. Jag antar att du är lika trött som jag på att tjöta om dessa saker igen och igen Rickard. Att ständigt bemöta dessa slentriantrötta argument.

    Det berorm enkom och bara på ombildarna at underhållet läggs ner. Avveckla er j-a brf så blir det action. Jag lovar. Den som inte tror mig kan komma till vår gård och titta på det excellenta underhåll vi får här i Linjalen just just. Det är för bövelen hantverkare vart man än tittar!

    Johan Johansson / Rädda Linjalen

    SvaraRadera
  4. Jämför en ombildad fastighet med allmännyttan och se vilken skillnad det blir bara månader efter övertagandet! Herregud, det är rejäla ansiktslyft vi talar om. Inte bara på de gemensamma utrymmena utan vilken standardhöjning de enskilda lägenheterna genomgår!
    Det är så härligt att skåda vad som sker på den ombildade gård jag bor på!
    Jag unnar alla att få vara med om något sånt! :)

    SvaraRadera
  5. Vad består det sensationella i att få det man har betalat för?

    Att köpa en sak för 100 kr men bara få tillbaka något värt 80 kr tycker jag är ruttet bara för att min hyresvärd funderar på att eventuellt sälja av egendom.

    DET är någonting som Hyresgästföreningen borde engagera sig i. Kräv underhåll och acceptera inte att hyresvärden skyller bristande underhåll på en tredje part!

    SvaraRadera
  6. Anonym 14.47:

    Din hyresvärd funderar inte på att eventuellt sälja av egendom. Allmännyttan har order från alliansen i Stadshuset att de är tvungna att sälja till bostadsrättföreningar.

    Reglerna runt underhåll i hus under ombildning är solklara, och ingenting som vare sig hyresgästföreningen eller någon annan kan förhandla om.

    Att köpa en sak för en hundring som är värd 80 gör ingen vettig människa. Då tackar man nej, vilket de flesta områden under ombildningshot också gör numera.

    Till anonym 14.29 vill jag råda att åka till de skandalomsusade ombildningsgårdarna i Dalen och kolla vilka som sköts bäst. Snöröjningen har bara fungerat på de gårdar som tillhör allmännyttan. Underhållet tickar på i allmännyttan emedan stiltje råder i de ombildade områdena.

    SvaraRadera
  7. Det finns inga regler att underhållet ska minimeras under en ombildning - det är hyresvärdens eget påhitt.
    Att inte Hyresgästföreningen reagerar och agerar när deras egna medlemmar kommer i kläm är dåligt. Det borde i allra högsta grad vara en fråga som de borde agera i.

    Slutligen vill jag bara påtala att för de gårdar som ombildats i Dalen så gäller gamla entreprenöravtal även fast det blivit ägarbyte. De allmännyttiga företagen har det som villkor i sina köpeavtal. Det är först när dessa avtal löper ut brf har möjlighet att byta entreprenör. Så det lär vara samma företag som sköter snöröjningen både hos allmännyttan och i de nybildade föreningarna fortfarande. Det lönar sig att kolla upp saker. ;)

    SvaraRadera