torsdag 4 februari 2010

Rapport från Tivolit 2

Det blev ja till ombildning på den andra stämman.

Även denna stämma kantades av problem i form av osämja. För hänsyn till alla parter går vi inte in på detaljer i denna soppa som nu har uppståt. Det kommer heller inte att publiceras några kommentarer kring det.

Innan det är klart för ombildning måste protokoll och röstlängd hålla för en granskning. Det räcker inte att en person är skriven på en adress för att få rösta utan även dygnsvilan måste vara på samma adress. Något som Joakim Larsson (M) har gått ut med och har medfört att flera ombildningar inte har blivit av. Det är de som bor där som ska rösta, inte de som gör det i spekulations syfte.

Länk till SVD och Joakim Larsson

Steg två är att tillräckligt många ska få lån om det inte finns medel för köp av sin andel direkt. Nu är bankerna mycket hårdare med utlåning sedan den ekonomiska krisen. 2 månader efter köpstämman i kvarteret Flyghöjden kunde endast 39 procent av de boende uppvisa en lånegaranti.

Länk till SR
Länk till DN

Det finns även många tecken på att en bostadsbubbla är på väg att blåsas upp. Detta gör att fastighetsaffärer är riskabelt i nuläget.

Länk till e24

Det kvarstår många moment innan en affär är klar. Vill påminna att Brf. Flygaren föll i sitt ombildnings försök både genom att en majoritet inte kunde styrkas och att bank och konsulter drog öronen åt sig.

/Rikard Junkergård

22 kommentarer:

  1. Shit. Nu har Familjebostäder endast kvar 18 (!!!) av 281 bostäder i Västberga...

    SvaraRadera
  2. Grattis Tivolit 2!
    Det gjorde ni bra!

    SvaraRadera
  3. Ingabritt Billström6 februari 2010 kl. 07:39

    Vaddå, DET GJORDE NI BRA?

    SvaraRadera
  4. Det var ju så klart bra att Tivolit 2 vann omröstningen! :)
    Starkt jobbat!

    SvaraRadera
  5. Det var välförtjänt efter allt hårt och beundransvärt arbete som brf gjort i Tivolit.

    SvaraRadera
  6. Hoppas nu att Brf. Tivolit 2 har gjort noggrann kontroll av fullmakterna. Pinsamt vore det annars.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  7. Ja, i dagens läge ska man nog inte ropa hej förrän man verkligen har kommit över bäcken...

    SvaraRadera
  8. Grattis Tivolit!
    Starkt gjort att knäcka alla (liv)rädda vänsterentusiaster och deras stora sponsor Hyresgästföreningen!

    SvaraRadera
  9. Till anonym 20.59

    Är nyfiken vart ifrån du har fått din fakta angående politisk ställning och sponsor? Mig veterligen är jag och många andra aktiva för hyresrätten inte "vänsterentusiaster". Inte heller är denna blogg eller det vi gör "sponsrat" av Hyresgästföreningen.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  10. BRF Tivolit 2 har nu fått protokollen granskade av Familjebostäder, finansieringen är ordnad och man tillträder fastigheten om någon månad.

    En seger för demokratin (85 ja-röster av 114 möjliga) och rättvisan (vi boende, som inte är några lyxlirare, får nu behålla mer av våra surt förvärvade pengar än som hyresgäster).

    SvaraRadera
  11. Ett steg tillbaka för demokratin skulle jag kalla det när inte resultatet från den första stämman accepteras.

    /Rikard

    SvaraRadera
  12. Dvs bara resultat som stämmer med dina åsikter är demokratiska?

    SvaraRadera
  13. Om det skulle blivit ett godkänt ja på första stämman skulle jag acceptera det. Bevisligen accepterar inte brf det resultatet.

    SvaraRadera
  14. Fast du måste ju inse att det är en skillnad när röstningsproceduren går till som den gör. Tänk ifall det var det omvända - att 1/3 var tvungna att aktivt rösta nej för att det inte skulle bli någon ombildning. Då skulle det ju vara viktigt att alla som verkligen vill nej verkligen röstar och att det då skulle vara motiverat med flera stämmor ifall flera nejsägare av någon anledning inte kunde rösta på tidigare stämmor (tex pga sjukdom, jobb, askmoln eller andra akuta förhinder).

    Detsamma är anledningen till att man vill hålla flera köpstämmor ifall inte resultatet ger en korrekt bild av de boendes vilja på tidgare stämmor.

    Håll med att ett demokratiskt beslut är ett beslut som återspeglar de boendes vilja och inte nödvändigtvis det resultat som fås på en viss köpstämma. Kan vi vara överens om det?

    SvaraRadera
  15. Förhoppningsvis återspeglas resultatet på stämman också de boendes vilja, annars är det ingen idé att ha någon stämma.

    Tydligen återspeglas "fel" resultat och vilja för de som vill ombilda och har nya stämmor tills "rätt" resultat och vilja segrar. För mig låter det som en bananrepublik och undrar om andra beslut i den blivande BRF kommer lösas på liknande sätt.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  16. Jo men du svarar ju inte på min fråga angående vad som är ett demokratiskt beslut. Du verkar ju anse att det är resultatet från den första och enda köpstämman oavsett hur många som inte hade tillfälle att rösta där av olika anledningar.

    Det är därför jag menar att man måste ta i beaktning att röstförfarandet är att man aktivt måste rösta ja på stämman...annars blir din röst nej oavsett om du faktiskt vill ombilda eller inte.

    SvaraRadera
  17. Det finns fullmakter om det inte går att närvara och det utnyttjas flitigt. Av 115 lägenheter och lokaler var det ungefär 77 som röstade med fullmakt på den gård jag bor på.

    Att dividera om någon inte kunde närvara eller inte håller inte. Det är upp till den som vill rösta att göra det eller inte.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  18. Jo givetvis måste man ha ett röstningsförfarande som är formellt och juridiskt gångbart.

    Jag inser dock att jag talar inför döva öron angånde det jag försöker belysa och det är väl upp till ev läsare att bilda sig sin egen uppfattning om vad man tycker. Klart slut i debatten från min sida.

    SvaraRadera
  19. Förra veckan tillträdde Tivolit 2 fastigheten, nu är 263 av 281 av Familjebostäders fastigheter i Västberga ombildade och det finns bara 18 kvar - Pilkastningen 3 och dom har nyligen lämnat in intresseanmälan, sedan är det helt rensat. Galet!!!

    SvaraRadera
  20. Jo, jag fick det bekräftat igår, att brf tog över fastigheten i torsdags förra veckan.


    /Anna Maria

    SvaraRadera
  21. Jo, jag fick det bekräftat igår, att brf tivolit tog över fastigheten i förra veckan, att ombildningen gick igenom.

    SvaraRadera