onsdag 21 april 2010

Marknadshyror

I den pågående ombildningen utav fastigheter på Skarpnäcksfältet har nu konsulter och brf-styrelser börjat använda sig av begreppet "marknadshyra" för att locka folk till ombildning. Just det begreppet använde sig ombildare av i innerstan förra året där de gick ut med en form av skrämselproppaganda: "om vi inte bildar brf kommer hyrorna att chockhöjas". Hyrorna kommer att höjas upp med 35 procent inom ett par år var budskapet. Nu har alltså detta även hittat sig till oss i förorten.

Om vi nu har förstått rätt ska alltså hyrorna höjas med kanske 35 procent i innerstan enligt ombildare där. Hyrorna ska höjas med kanske 35 procent i ytterstan (område H enligt Stockholmsmodellen) säger ombildare här. Alltså ska alla hyreslägenheters hyror höjas med kanske 35 procent i Stockholm.

Detta förstår nu alla att det fungerar inte och så är det inte. Till och med ombildare i innerstan har nu fattat att även deras hyror inte kommer att chockhöjas. Hyrorna för innerstadslägenheterna kanske höjs någon procent mer än vad de görs i förorten. Hyrorna ska fortfarande förhandlas och den senaste förhandlingen visade att vi boende i Stockholmshem i Skarpnäck på flygfältet fick den minsta möjliga höjningen av hyrorna. Men den stora frågan är hur har konsulter och brf-styrelser i förorten fått för sig att våra hyror i förorten nu kommer att chockhöjas? Konsulter och styrelser kan gärna svara på den frågan, dessutom är ju Stockholmsmodellen i full gång.

Länkar:
Stockholmshem om Stockholmsmodellen

Hyresgästföreningen om Stockholmsmodellen
Terje Gunnarson om Stockholmsmodellen
Rädda Linjalen om Stockholmsmodellen

Uppmaning till konsulter och brf i Skarpnäck:

Snälla konsulter och brf-styrelser som skickar ut "information" om att hyrorna kommer att chockhöjas med upp till 35 procent. Försök att kolla lite fakta innan, det ser så illa ut när ni går ut med så mycket fel. De boende blir orolig och fundersamma på vilka andra fel som kan finnas i de ekonomiska planer och besiktningar som ha gjorts. Det är viktigt att skapa ett starkt förtroende, speciellt för styrelsen som sedan har ansvaret att förvalta en fastighet för 100 miljoner. Många av de boende i fastigheten blir tvugna att låna och sätta sig i sitt livs största skuld och ska sedan lita på att styrelsen är kompetent till att förvalta deras insats, deras bostad. Att nu tydligt gå ut och visa bristande kunskaper kring hur hyresmarknaden fungerar är väldigt oroande för framtiden för många av de boende.

/Rikard Junkergård

1 kommentar:

  1. Marknadshyror kommer förr eller senare och att förlita sig på politikers löften om motsatsen är det bara idioter som gör.

    Bättre att själva ta kontrollen över sitt framtida boende.

    SvaraRadera