söndag 4 april 2010

Sveriges Bostadsrättsbildare (SBB)

Enligt DN den 31 mars startar bolagen bakom ombildningar av hyresrätter en branschorganisation. Till denna nya branschorganisation ska Torsken Kai-Larsen vara talesman. Deras mål är att hjälpa hyresgäster att ombilda och att föra god etik i branschen. De ska även verka som en lobbygrupp gentemot politiker och föreslå förändringar som gör det enklare att ombilda.

För oss som varit med ett tag och sett hur det kan gå till vid ombildning och även sett hur Kai-Larsen arbeter låter det nästan lite komiskt med att de ska föra god etik, speciellt med Kai-Larsen i spetsen. Men det kanske är positivt att de har märkt att just god etik oftast saknas.

Självklart vill de hjälpa hyresgäster att ombilda, det är det som de tjänar pengar på, ingen ombildning ingen lön. Lika självklart vill de att det ska bli enklare att ombilda, det blir enklare att tjäna pengar. Just nu är det ju väldigt jobbigt att det måste till en kvalificerad majoritet vid en stämma. Kai-Larsen har varit tvungen att driva flera stämmor efter varandra för att få ihop den kvalificerade majoriteten. Skickat ut folk för att samla fullmakter, flytta stämmor. Även att göra ekonomiska planer är jobbigt, flera bostadsrättsföreningar har försökt att stämma Kai-Larsen efter att de har ombildat och sedan märkt att den ekonomiska planen inte gick ihop, men den såg väldigt bra ut. God etik?

/Rikard Junkergård

6 kommentarer:

  1. Det är väl klart att grabben behöver stöd av någon! Bra karl reder sig själv.....nästan iallafall. Ibland har han ju med sig frun och hon har ju faktiskt gått tvåårigt gymnasium för att därefter skaffat sig erfarenhet genom att jobba på bank utomlands! Det är inga dåliga krav han ställer heller läste jag här; http://www.tidningenboratt.se/nyheter/artikelarkiv/ombildare-faar-egen-organisation.aspx
    Faktum är att han föreslår att bara företag som varit verksamma i 10 år skall kunna bli medlemmar. Som vanligt handlar det om MUTA men den här gången vill han MUTA in sin egen del av marknaden! Kanske får Petter Brolin vara mnedlem också. Trovärdigt någon?
    Pyttsan heller!

    SvaraRadera
  2. Vänsterfolket skriker rakt ut - oavsett vad som händer. Nej är reaktionen på allt.
    Nu försöker ombildare få till en organisation för att skapa ordning - då är det givetvis fel också.
    Hur mycket ska ni svartmåla folk på nätet som inte faller er i smaken? Finns det någon gräns?

    SvaraRadera
  3. SVT och SR har också varit duktiga på att svartmåla Kai-Larsen, den killen är ju inte direkt okänd i media.

    Men visst, jag säger nej till en del.
    Säger nej till att ombildningskonsulten själv genom besiktning av fastigheten.
    Säger nej till att tillåta stadgar som möjliggör att ett ombud kan representera fullmakter för alla i föreningen.
    Säger nej till att om det blir nej på en stämma att då tillåta stämma efter stämma tills det blir ett ja.

    Säger du anomyme ja till dessa tre punkter? Tycker du verkligen det är god etik att bedriva nya stämmor tills det blir ett ja, att en person kan samla på sig fullmakter och mer makt än andra? Vet inte din partifärg men för mig som liberal är inte detta demokrati.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  4. Det här är ju helt sanslöst! Om jag inte vetat bättre skulle jag trott att det här var ett försenat aprilskämt.
    Att låta Torsten Kai-Larsen stå för etiska regler är ju som att låta Stig Berlgling ansvara för SÄPO's kommunikationscentral. Eller som att låta Svartenbrant ha hand om alla koder till storbankerna. Eller något annat lika motsägelsefullt.

    Vad består de etiska reglerna i? Att inte begå mord för att få igenom en ombildning? För det är väl snart det enda som inte har gjorts. Att mygla med fullmakter, lura folk att skriva på under förevändning att det är något annat än en fullmakt, att baktala de som inte vill ombilda och hota med allt möjligt, att ljuga om frysta hyror vid ombildning, allt det där och värre har ju redan passerat.

    Vi måste få ett slut på konsultväldet. Kan ingen ge dem näringsförbud? Så kunde vi införa oberoende utredare som får samma betalning oavsett om det blir ombildning eller inte.

    SvaraRadera
  5. Skrämselspropaganda till Flygvärdinnan-beboerna!

    Bostadsrättsföreningen här har skickat ut låne-info nu, och bifogad ligger en "artikel" som talar om att hyrorna ska stiga med 35% "inom kort". Vid närmare granskning ser man att det inte är en artikel, men ett anonymt blogginlägg skrivet för tre år sedan, och att det handlar om innerstadshyror. Det finns dessutom inga bra referenser till vart skribenten har hittat informationen. Jag tycker det är illa att de tror att alla vi som bor här är så dumma att vi ska låta oss skrämma av detta...

    SvaraRadera
  6. torsten har vid ombildning i täby kastat ut två kvalificerade konsulter på bravida som lämnat en offert sex miljoner under hans "egna två polare" som nu ska göra ett jobb värt 40 milj.6 miljoner delat i 2 blir väl tre?bra betalt,vid sidan av ombildnings-arvodet!han är en skojare inget annat!

    SvaraRadera