fredag 18 juni 2010

Sommar och återblickar

Bloggen har nu funnits i drygt ett år och på den tiden har över hundra inlägg skrivits och mer än 20.000 besök till bloggen har gjorts.

Vid tillbakablickar i bloggen var det årsmöte i föreningen för ungefär ett år sedan och i år har ingen kallelse gått ut till årsmöte för Brf. Flygaren i Skarpnäck. Även till detta årsmöte har jag lämnat in en motion och hoppas på att den ska bli behandlad. Detta är nu inte troligt då styrelsen väljer att inte kalla till årsmöte inom utsatt tid. Det positiva är att det blir ett mindre möte att gå på och mer ledig tid. Det mindre positiva är att styrelsen väljer att nonchalera sina egna stadgar (årsmöte innan den 30 juni och kallelse ska gå ut två veckor innan). Om någon styrelseledamot läser detta kan ni gärna förklara varför på bloggen.

Idag (fredag den 18 juni) ska Brf Flygvärdinnan träffa Stockholmshem angående överlåtelse av fastigheten. Kommer att rapportera på bloggen så fort vi vet något om detta.

Utöver detta kommer jag nu att ta ledigt från bloggande. I över ett år har det bloggats i genomsnitt två gånger i veckan men denna sommar kommer jag att ta ledigt. Önskar därmed alla läsare en solig och skön sommar.

UPPDATERING
En överlåtelse av fastigheten är klar. Det är nu bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 som är den nya hyresvärden.

/Rikard Junkergård

17 kommentarer:

  1. Vi håller en tyst minut och sjunger "nu går 38:an i himlen in" med dyster stämma.

    SvaraRadera
  2. Fortsättning

    Alltså;
    Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 amatörmässiga styrelse har slaviskt följt de klåfingriga borgerliga politikernas erbjudande-beslut om möjligheten att ombilda våra Allmännyttiga Hyresrättslägenheter, till punkt och pricka och genomfört ombildningen av gården Flygvärdinnan 1.
    Men struntat i Folkbokföringslagens §7, till punkt och pricka vilket skulle ha förhindrat genomförandet av ombildningen av gården Flygvärdinnan 1.
    Allt för egen ekonomisk vinning på sitt egna Boende!

    De borgerliga klåfingriga politikerna sa även i samma andetag, som de beslöt att våra Allmännyttiga Hyresrättslägenhet skulle utförsäljas, att varje ombildad Hyresrättslägenhet skulle ersättas av en ny Hyresrättslägenhet.
    Därmed är min fråga;
    Var här på Skarpnäcksfältet och när kommer det att byggas upp 111 Hyresrättslägenheter, till samma månatliga hyreskostnad, som ersättning för de 111 Hyresrättslägenheter som, den 18 juni 2010 ombildades till Bostadsrättslägenheter?

    Möjligen kan de som läser på denna Blogg tycka att jag raljerar med ”kommer att skötas och administreras av amatörer.”
    Men tyvärr så är det inte ett raljerande från min sida, utan det är ett faktum.
    För från och med den 18 juni 2010 så är jag Hyreskontraktslös, eftersom den nya amatöristiska styrelsen för Bostadsrättföreningen Flygvärdinnan 1 här på gården inte kallat mig till att skriva ett Hyreskontrakt för den lägenhet som jag bebor som Hyresgäst inom Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 från och med den 18 juni 2010.
    Den enda information jag har fått är ett blad som droppades ned i mitt brevinkast på eftermiddagen den 18 juni 2010.
    Med en text som till större delen är färgöverstruken i gult, grönt och blått.
    Vilket gör att texten är svårläst för synskadade personer, som även jag numera är alltsedan jag första gången blev överfallen enbart för att jag är emot ombildning av våra Allmännyttiga Hyresrättslägenheter till Bostadsrättslägenheter.

    I den text som inte är färgöverstruken står det:
    ”Bostadsrättsföreningen jobbar nu intensivt med att lägga upp alla rutiner som erfordras. Det kan hända att hyresaviseringar etc. kan komma lite för sent för Juli månad men bli inte orolig om det blir så. Din rätt till lägenheten kan aldrig ifrågasättas om föreningen inte hinner debitera hyrorna i tid. Föreningen ber om ursäkt i förskott om det inte fungerar för Juli månad.”

    Det står dock inget om när och var vi kvarvarande Boende ska få skriva Hyreskontrakt.

    I en av de texter som är färgöverstruken med gult, som jag med mycken möda kunnat läsa, står det:
    ”Föreningen kommer att sätta upp informationslappar i portarna efter hand så alla blir informerad om allt som händer. Bl.a. namn och telefonnummer till fastighetsskötare, jourtelefon, styrelseledamöter etc.”

    ”Sätta upp informationslappar i portarna efter hand…”
    Det vet vi ju alla Boende vad som händer med uppsatta lappar i portarna = de rivs ned.
    Är inte detta ett amatöristiskt ledarskap för något så viktigt som en Hyresvärds kontakt med sina Hyresgäster?

    SvaraRadera
  3. Så här stod det på AB Stockholmshems Hemsida på morgonen, fredag den 18 juni 2010 innan någon bank hade öppnat, under rubriken Ombildning till bostadsrätt:

    Sålda fastigheter
    Flygvärdinnan 1
    Pilvingegatan 38-58, Skarpnäck, 111 bostäder, 6 lokaler. Byggår 1986.
    Pris: 95 mnkr, dvs 11 762 kr/kvm.
    Prissatt 2009-06-17. Såld 2010-06-18.
    (Exkl särskild ersättning på 1,639 mnkr för redan planerad bredbandsinstallation.)

    Vilket föder en tanke hos mig som icke ombildningsförespråkare och numera, från och med den 18 juni 2010, tydligen är Hyresgäst i Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1.
    Hasse Alfredsson skrev och sjöng en gång: ”- Vad i helvete gör de i banken efter tre…?”
    Även om vi ännu inte fått något svar på denne Hasse Alfredssons fråga, så vet vi ju i alla fall nu vad de gör i banken innan öppningstiden.
    Svar: Jo, de medverkar till att köpehandlingar upprättas mellan seriösa Bostadsbolag och nybildade Bostadsrättsföreningar som kommer att skötas och administreras av amatörer.

    Enbart för att de borgerliga politikerna varit klåfingriga och trott att bostadsproblematiken kan lösas genom att allt som går att sälja ut, ska säljas ut.
    Och att Boende som är helt amatörmässiga när det gäller fastighetsförvaltning, anammat denna poprå trots att det inte står i någon som helst lag att de varit tvungna att följa detta borgerliga politiska klåfingriga beslut om utförsäljning av våra Allmännyttiga Hyresrättslägenheter.

    Något som däremot är en stadfäst lag och som är tvunget att följas är:
    §7 i Folkbokföringslagen:
    "En person anses vara bosatt på den fastighet där han regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han sammanlever med sin familj eller med hänsyn till övriga omständigheter får anses ha sitt egentliga hemvist."
    Den är rätt så tydligt, eller hur?
    Det räcker alltså inte att enbart ha ett Förstahandskontrakt och att vara Folkbokförd på adressen för att få rösta för en ombildning, genom att skriva på en Fullmakt!
    Man måste också BO OCH SOVA i den lägenhet som man skriver denna Fullmakt för.

    Något som inte får glömmas bort är att Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 Köpstämma genomfördes och utföll med nödvänderligt erforderliga 75 JA-Boende-röster av 111 möjliga.
    Inklusive 2 falsariskt utformade Fullmakter, som bröt mot Folkbokföringslagens §7.
    Vilket vi i LH Flygfältet ihärdigt påvisat, utan att få gehör för detta.

    SvaraRadera
  4. Grattis flygvärdinnan!

    De gamla hyreskontrakten gäller. Behövs ej nya. Brf tar över avtalen. Läs på bättre istället för att skrika felaktigheter. :)

    SvaraRadera
  5. Oj, oj, oj - här var det en som inte höll igen på bitterheten...

    Dansa och le istället! :)

    SvaraRadera
  6. Ännu en rädda-blogg går i graven...
    När förlusten kommer rinner kampviljan av snabbt.

    Tack för den här tiden, Rädda Flygaren.

    SvaraRadera
  7. Tar bara lite semester, stänger inte butiken för evigt. Nu när gården inte hotas att ombildas kostar jag på mig lite semester vilket inte jag har gjort på väldigt länge.

    För övrigt var det en något komisk lapp som Brf Flygvärdinnan delade ut efter ombildningen. De uppmanar boende att vända sig till BRF om det finns frågor men precis det finns inga namn eller telefon nummer till någon i BRF. Underskrivet styrelsen.

    Varför vill så många BRF:er vara anonyma? Hos oss var det likadant. All information var underskriven med "styrelsen". Ibland fanns det ett namn till ordföranden men det var i undantagsfall.

    Kommentera går alltid bra på boggen.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  8. Räddad från Hyresrätten21 juni 2010 kl. 13:38

    Grattis Flygvärdinnan!
    Ännu ett hus Räddat från Hyresrätten!

    Grattis alla - även ni motståndare, för nu har nu på allvar möjlighet att diskutera med er hyresvärd och få en bättre boendemiljö!

    Grattis alla!

    SvaraRadera
  9. EN liten rättelse bara: Någon skrev att det var erfoderliga 75 som röstade för ett köp. Två av dessa skulle vara falska. Men det var 77 som röstade för ett köp. ( Så två
    " falska " hade ändå ej spelat ngn roll.) Inga var falska. Allt har skötts mycket proffsigt och riktigt av styrelse och Stockholmshem. Grattis till alla!

    SvaraRadera
  10. Saxat från Barbro "HGF" Engmans blogg:
    Nya hyressystemet klubbades idag. Börjar gälla 1 januari 2011.

    ==
    Barbro!

    Nu har kammaren klubbat igenom ert förslag. Följden blir nu alltså:

    * allmännyttiga och privata hyresvärdar får konkurrera på lika villkor.

    * Att de Allmännyttiga olagen ska bedriva sin verksamhet affärsmässigt.

    * Hyrorna hos kommunala och privata hyresvärdar kommer då att väga lika tungt. (= Hyrestaket bort)

    * Övergångsregler så att Hyresgäster skyddas mot att kraftiga hyreshöjningar får ett för snabbt genomslag.

    Eller på ren svenska... HÖJDA HYROR!

    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3120&doktyp=betankande&bet=2009/10:CU24
    ==

    SvaraRadera
  11. Det finns också svar från både Barbro och Terje angående beslutet om nya villkor om hyressättning.

    Jag klipper in ett svar från Barbro Engman:

    "Det finns ingen som helst anledning att flytta på grund av denna lagstiftning. Jag begriper inte vad det är för mening att bedriva den här sortens propaganda. Allmännyttan ska inte alls bedrivas på samma sätt som ett privat fastighetsbolag. Hade det varit så att vi kunnat avskaffa de kommunala bolagen. De finns kvar, de har en särskild lag, de ska ha ett allmännyttigt syfte och vinstutdelningen begränsas. De ska agera affärsmässigt på ung.samm sätt som idag, bruksvärdessystemet blir kvar. Den skyddsregel som införs, det finns ingen idag, ska användas av hyresnämnden i mycket specifika fall och har ingenting att göra med de årliga förhandlingarna. Ni blandar ihop den skyddsregel som Mikael Koch föreslog med den som nu föreslås och det är två helt olika saker."

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  12. Har fått in en kommentar som jag väljer att moderera. Har tagit bort namn som skrevs.

    Anonym skriver:

    §7 i Folkbokföringslagen:
    "En person anses vara bosatt på den fastighet där han regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila".

    Med hänvisning till denna paragraf så VET jag att i alla fall en fullmakt var FALSK

    SvaraRadera
  13. Idag kom domen från Södertörns tingsrätt om Lådkameran. Läs den.

    SvaraRadera
  14. hade inte du tagit ledigt från bloggande whippo? Känns som du behöver ta en riktig semester...

    Det som spelar roll i samband med ombildning är att man är folkbokförd på adressen på dagen för köpstämman. Sen om man i själva verket bor någon annanstans spelar ingen roll. Detta "brott" är i så fall något som måste påvisas av skatteverket och i så fall upphäva en persons folkboköring. Detta skulle innebära en mycket omfattande utredning och process med bevisning och dylikt och är knappast något skatteverket har tid att syssla med.

    Moraliskt finns det klara betänkligheter men juridiskt är saken solklar. Senast idag blev det bevisat i samband med BRF Lådkameran 3s friande dom i TR då folkbokföringsfrågan var uppe. Så nej, ingen fullmakt var FALSK utan alla var KORREKTA.

    mvh
    Ombildaren

    SvaraRadera
  15. Svar till Ombildaren:

    Nu var det inte jag som skrev kommentaren, jag redigerade den då den var allt för personlig men den anonyma skribenten fick in syftet med kommentaren. I och med redigeringen så ser det ut som jag har skrivit det men så är inte fallet.

    Det blir sparsamt med nya inlägg från min sida men jag kollar in då och då för att posta kommentarer och om det dyker upp något intressant.

    Precis som du skriver Ombildaren hänger inte alltid moral och juridik samman. I detta fall är det ju inte direkt så det är tänkt med ombildning. Att folk som inte bor där ska ombilda för att högst troligen sälja direkt med en vinst. Att det är dessa personer som avgör om det blir ombildning eller inte är beklämmande.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  16. Svar till Anonym
    22 juni 2010 13.19

    I protokollet från Brf Flygvärdinnan 1 Köpstämma står det ordagrant:
    "Av totalt 111 bostadslägenheter var 81 st bostadshyresgäster närvarande på stämman varav 66 st med fullmakt och 9 medlemmar enligt röstsedel på stämman. Av de närvarande var samtliga närvarande röstberättigade medlemmar i föreningen.
    Av totala antalet, 81 st, närvarande och röstberättigade medlemmar i föreningen röstade, 75 st varav med fullmakt 66 st, Ja, vid antagande av den ekonomiska planen. De närvarande 75 st Ja-rösterna motsvarar 67,56% av totala antalet 111 bostadslägenheter."

    Så med 2 falska fullmakter, borde Brf Flygvärdinnan 1 Köpstämma inte ha blivit godkänd.

    SvaraRadera
  17. Som sagt, en av de "boende" som röstade ja på stämman bor i själva verket i USA. Är det verkligen rätt att en som är bosatt i USA ska få rösta ja till ombildning av vår gård?
    Det jag också är bitter över är att jag/vi förlorat våran plats i den interna byteskön. Juli måndad försvinner p g a semester. Sen har vi 3 månader på oss att försöka hitta ett nytt boende och få igenom ett byte med någon köpsugen (om dom ska få det utlovade priset). Sen är det kört. Hittills har ingen nappat på erbjudandet och byta sin hyresrätt mot vår lägenhet på Flygvärdinnan (för ev köp). Det känns verkligen trist. Ni har satt oss i en hopplös situation.

    SvaraRadera