tisdag 1 juni 2010

Rapport från gårdsmötet på Flygvärdinnan


Mötet började med att de inbjudan gästerna (Terje, P O och BRF) fick 5 minuter att tala. Den som valde att tala från BRF var en son till en boende. Vid den tidpunkten valde styrelsen och konsulten att vara tyst. Mötet blev även filmat av en boende som inte alla var helt nöjda med. Hyresgästföreningen hade dock inget mot det. Till mötet kom ungefär 25 boende.

Efter ett tag tog känslor vid från båda lägren. Boende kände sig kränkta av lappar med betalt flytterbjudande för dem som vill ha kvar Stockholmshem som värd. Ombildare kände sig kränkta av den information som Hyresgästföreningen hade gått ut med.

På en direkt fråga till styrelsen varför köpet dröjer (nu över tre månader sedan stämman) kom svaret från konsulten att Stockholmshem dröjde länge med svaret och därför dröjer köpet. Vi visste svaret från stockholmshem efter tre veckor men det visste tydligen inte styrelsen och konsulten av okänd anledning. De har ju en konsult som får närmare en miljon kronor av dem som ombildar och då kan man tycka att man bör ha koll på läget och inte drar ut på saken i onödan. Nu har tydligen konsulten sökt förlängning men inte fått något svar från Stockholmshem. De siktar på att det ska ta sex månader, ett halvår att teckna lån och under tiden inte yppa sig hur det går till de boende. Styrelsen och konsulten var mycket förtegna om hur processen gick och ville inte avslöja det för de boende.

Många ombildare berättar om hur bra det blir i kvarteret efter en ombildning, hur goda vänner alla blir även sonen som talade för BRF:s sak tog upp detta som verkade väldigt förståndig. Det man kan ställa sig frågande är varför inte BRF själva valde att tala? Varför inte BRF går ut med information och dessutom på direkta frågor väljer att säga att "det vill inte vi berätta". Ska BRF Flygvärdinnan fortsätta sitt arbete på liknande sätt med att vägra dialog och inte gå ut med information till boende även efter en ombildning? Är det så en BRF ska verka?

EXTRA NYHET
Det blev nej på karteret Piskan på söder efter att mötet startade och tog vid där det slutatde förra veckan. Grattis till er på Piskan.

/Rikard Junkergård

18 kommentarer:

  1. Hans Söderling1 juni 2010 kl. 09:42

    Mötesdemokrati existerade knappast. Trist!

    Dock blev jag mycket förvånad över att ingen från styrelsen från brf/Flygvärdinnan ville bemöta våra siffror och påstående från Lokala Hyresgästföreningen
    här på Skarpnäcksfältet. Enligt dess brf.ordf. skall våra uppgifter tigas ihjäl. Men skulle jag vara brf anhängare skulle jag gärna vilja veta hur brf ställer sig när det signaleras räntehöjning (läs Svenska Dagbladet 31/5 och den 1/6). Risken finns att dom med god ekonomi klarar höjningen köper och sticker. Medans andra blir kvar skuldsatta upp över öronen.

    SvaraRadera
  2. varför grattis? Över 50%, dvs fler än hälften av alla boende är säkert besvikna idag.

    SvaraRadera
  3. Att alla kommer bli så goda vänner efter en eventuell ombildning tror jag knappast. Hur den här striden än slutar så kommer den ena sidan stå som vinnare, den andra som förlorare och jag tror knappast att vi kommer att bli goda vänner med varandra efter det. Vi kommer inte se varandra med blida ögon.

    Eva L Söderling

    SvaraRadera
  4. Vi tackar för gratulationerna. Här i Piskan finns det ju totalt 11 fastigheter varav 7 var intresseanmälda. Det fanns majoritet för köp i tre. Det var den giltiga stämmans resultat i onsdags och vi är glada över att vi slapp gå till tingsrätt en gång till. Läs gärna vår blogg om hur vi lusläst lagen om ekonomisk förening föreningens. Och hur vi granskat de beslut som fattats! http://raddahelapiskan.blogspot.com/
    Bristen på information från styrelsen både till hyresgäster och medlemmar är annars jämförbar med er situation. Vi har haft god hjälp av P-O Brogren och hans två bästa råd har varit till stor hjälp
    -granska stadgarna
    -granska röstlängden.
    hälsningar
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  5. Ni är bara bittra rättshaverister som lever kvar i DDR-drömmar och ett sverige som fanns på 1970-Talet.

    Vakna och ta tag i era liv.

    SvaraRadera
  6. Ingabritt Billström4 juni 2010 kl. 07:57

    Svar till dig Fredrik!
    Det är ju just det vi ombildningsmotståndare gör, nämligen lever våra Hyresgäst-Boende-liv.
    Men det är inte helt enkelt att göra det med alla dessa ombildningsivrares inbecilla förhållningssätt, till Lokala Hyresgästföreningen Flygfältets sakliga information om fördelarna med att fortsätta vara Hyresgäst.
    På gården Flygvärdinnan, där jag själv bor, leds den bildade Bostadsrättsföreningen Flygvärdinnan 1 av en kolerisk ordförande som tycker att all saklig information, oavsett vem som framför den, ska tigas ihjäl.
    Nu är det så turligt att det förmodligen inte heller blir någon ombildning här på gården Flygvärdinnan.
    För alltför många Boende tycks vara emot en ombildning, precis som de Boende varit på gårdarna Flyghöjden och Flygplanet.
    Vilket förmodligen även kommer att rädda Bostadsrättsföreningen Flygvärdinna 1 ordförande från att ytterligare ”grodor” ska hoppa ur dennes mun.

    SvaraRadera
  7. Så var vi där igen. Vi som vill bo i hyresrätt är kommunister och har inget liv. Har aldrig läst på någon blogg att de som vill ombilda blir beskyllda för att vara borgarbrackor. Vi står över sådana slutledningar. Detta eftersom vi troligen har olika politiska åskådningar precis som det är i resten av samhället. Sluta skyll någon för något du inte vet och sluta va så BITTER. Ha en bra sommar alla
    En som inte är kommunist och har ett bra liv i hyresrätt

    SvaraRadera
  8. Fredrik:
    Nu när du nämner DDR kan man ju stilla undra följande:

    Vilka är det som vill tvinga människor att förändra sin valda boendeform?

    Vilka är det som håller skenbart demokratiska val (som görs om när det blir "fel" resultat)?

    Vilka är det som drar sig från att hålla möten öppna för medlemmars frågor?

    Vilka är det som sjunger kollektivismens lov?

    Vilka är det som manipulerar stadgar lite som de passar dem själva?

    Vilka är det som politbyråmässigt idkar en verksamhet där vanliga medlemmar sällan har någon insyn?

    Vilka är det som använder sig av agenter med svågerpolitiska band direkt upp i den lokala partitoppen?

    Vilka är det som vägrar låtsas om de framtidsprognoser som inte gynnar de egna förhoppningarna?

    ...och sist men inte minst: Vilka är det som presenterar framtiden som femårsplaner?

    Kort sagt: Vilken sida i debatten påminner mest om det forna DDR?

    Johan Johansson / Rädda Linjalen

    SvaraRadera
  9. Eva Lind Söderling10 juni 2010 kl. 09:11

    Idag gråter vi bistra tårar här på Flygvärdinnan. Vi har fått bekräftat att gården kommer att ombildas till bostadsrätter. Så vart ska vi ta vägen, vi som vill bo kvar i allmännyttan och behålla vår plats i byteskön? Vi har ingenstans att ta vägen! Att bo kvar som hyresgäst hos några amatörer som bildat bostadsrättsförening är inget alternativ för oss. Det känns fruktansvärt otryggt! En sorgens dag.

    SvaraRadera
  10. Fr o m nu så är dom här hemska (bostadsrätts-)människorna som luft för mig. Dom har tagit vår trygghet och vårt boende ifrån oss! Jag vill ALDRIG mera ha med dom att göra. Nu är det en sak som gäller - fly!!!!

    SvaraRadera
  11. Grattis fFlyvärdinnan! En som är mitt i ombildningsprocessen!

    SvaraRadera
  12. Vi får väl kalla oss FLY-värdinnan istället..

    //Ombildningsmotståndare på gården

    SvaraRadera
  13. Ett tips försök byta med några ombildningsivrare på Flyghöjden. Vi har tackat nej och välkomnar alla som vill bo i hyresrätt med oss.

    SvaraRadera
  14. The winner takes it all!
    Ännu en seger för BRF!
    Ser att ni fått Johan Johansson engagerad, det brukar vara en garanti för ombildning. Allt den grabben tar i blir till guld! Tack, Johan!

    SvaraRadera
  15. 66 hushåll firar, men en stor del av gården, 45 stycken, gråter...hur kommer det bli med vårt framtida boende?

    SvaraRadera
  16. En undran och reflektion, är inte allt detta demokrati??????????????????????????????Dvs förhålla sig till tagna majoritetsbeslut???

    SvaraRadera
  17. Kan ni inte acceptera folk val med politiska styren som tar beslut så jobba politiskt annars acceptera läget och förhåll er. Människor som er är väl samma som gnäller om alla förändringar och utveckling av ett samhälle. Det är inget konstigt att vilja äga sitt boende. Det gör man nästan överallt i världen. Fakta är att människor med skulder blivit skuldfria många på flygvärdinnan har sänt sina kostnader med 2-5 tusen i månaden, varför ska inte dessa få chansen till detta?

    Gå vidare var inte så trångsynta och prova var sakliga och inte lögnare i fakta så kanske ni får en bättre debatt på nästa gård. För fler blir det......

    SvaraRadera
  18. Grattis till mig själv :)
    nu har även jag liksom många i hyresgästföreningens huvudstyrelse/lokalstyrelser eget boende, ? varför har dom det ? och varför jobbar dom frenetiskt på att folk ska bo i allmännyttan ?, kanske bara för att marknaden skulle översvämmas av hus/borätter om allt ombildades och då minska värdet på deras eget boende, vore det inte bättre om alla ägde sina bostäder och istället för att alla vinster hamnar hos fastighetsägarna och istället drygade ut våra egna plånböcker....

    SvaraRadera