tisdag 23 juni 2009

Realistisk kalkyl

Har gjort en liten egen kalkyl som jag presenterar här. Det går att tänka på flera sätt när det gäller boendekostnaderna.

Enligt konsulterna:
Insatts 600 000
Ränta 3% 1500/m
Månads avg. 2300
Total månads kostnad med skatteavdrag 3364:-

Min egna:
Insatts 600 000
Ränta 5,5% 2750
Månads avg. 2500
Amortering 1000
Buffert 1000
Total månads kostnad 7250:-

Dagens hyra är 6000:-

Förklaring
Som ränta använder jag en genomsnittlig de senaste 10-20 åren. Den har varit uppe på sju och som nu, nere på två-tre. Enligt experterna ska man räkna med en ränta runt fem procent men även klara en ränta på sju procent.

Månadsavgiften lade jag lite högre. Vi vet inte riktigt om den kommer att hålla. Mycket beror på hur många som väljer att köpa. Mindre som köper och föreningen måste låna mer och även föreningens lån ändras.

Amortera bör man räkna med att bankerna vill idag. Även är det förnuftigt att amortera på ett lån.

Det behövs läggas undan en slant varje månad för oförutsedda utgifter. Sådant som ingår när man hyr men inte när man bor i bostadsrätt.

Skatteavdragen har jag inte tagit med då de kommer vid deklarationen och säkerligen kommer att hamna i andra hål.

8 kommentarer:

  1. En annan intressant krönika att läsa är den av claes hemberg som just nu finns på tv 4 texttv sid 214 -vet dock inte hur länge den kommer ligga kvar. Länken är http://nyhetskanalen.se/1.633665?page=214 om du läser den på internet.
    Den publicerades 18 juni och heter: Tål du en 5 % ränta?
    Läsvärd och tänkvärd. Men som sagt vet ej hur länge den får ligga kvar.

    Anna Maria

    SvaraRadera
  2. till huvudbloginlägget: jo, troligtvis blir den totala boendekostnaden högre iallafall till en början om man nu väljer att ta lån och köpa OM det blir ja till ombildning.

    Anna Maria

    SvaraRadera
  3. Jag har printscreenat Clas Hembergs text-tv-inlägg och skrivit av texten i Word. Det var bra saker skrivet och det belyser verkligen att man måste ha en god ekonomi för köp av hyresrätt, även om den nu är förmodat billig jämfört med öppna marknaden.

    SvaraRadera
  4. Nej amortering är ingen kostnad, det är ett sparande och ska inte räknas med. Och en buffert på 1000 kr/mån är hejdlöst mycket om den inte bara syftar till att få månadskostnaden att se hög ut.

    Med din kalkyl får du samma månadskostnad och påbörjar ett sparande där någon redan satt in några hundra tusen åt dig. Grattis!

    SvaraRadera
  5. Inte tagit med skatteavdragen såg jag. Då är ju din månadskostnad ännu lägre. Bara för att pengarna hamnar i andra hål kan man ju inte säga att det är en boendekostnad. Jag betalar förmodligen vansinnigt många kronor i bensinskatt varje år. Jag skulle aldrig komma på tanken att lägga det i min boendekostnadskalkyl....

    SvaraRadera
  6. Till anonym 8/7

    Läs dagens blogginlägg av Rädda Svärdet - där har du mkt tänkvärt.
    Dessutom gäller ju inte första kalkylen, vi fick en andra idag,hm igår(efter midnatt) och gäller den verkligen? Den är ju beräknad på att många köper och det vet vi faktiskt inget om innan en köpstämma!

    SvaraRadera
  7. Statistiskt sett är det många som köper. Många av dom som av helt okända anledningar motarbetar ombildningarna köper också. Man har alltså från början bestämt sig för att säga nej, men vill inte missa sitt livs affär när den är ett faktum. Dubbelmoral? Inkonsekvent? Konstigt?

    Ta beslutet på fakta och inte på förutfattade meningar så blir det rätt från början.

    SvaraRadera
  8. Självklart ska man ta beslut på fakta -där håller jag med dig,men då gäller det också att innan en köpstämma gå till banken med den kalkyl man fått, ta reda på lånelöfte etc.Kolla igenom den ekonomiska planen och besiktningen, få svar på alla tänkbara frågor man kan tänkas ha. Små som stora.
    Nej, man ska inte ha förutfattade meningar men det finns mkt fakta kring ombildningar att söka på nätet tex.
    Sen har jag pratat med folk som varit med om ombildningar.
    Dubbelmoral? Till viss del, men eftersom man inte fick behålla sin fantastiska hyresvärd så kanske man hellre köper än hyr av grannar. En tanke bara.Nu har inte jag tänkt det, men ändå...
    Sen säger man inte bara nej, man säger ju ja till nuv värd!
    Okända anledningar till att motarbeta ombildningar, nejdu de flesta verkar ha sina skäl till det. Sen kan de ju vara olika ,men Ett gemensamt är ju att bevara allmännyttan och hyresrätten, sen kan vi ju vara väldigt olika individer med olika åsikter för övrigt.
    även om beslutet bör vara fattat på fakta så går det nog inte att undvika att känslor är inblandat när det gäller ens hem och det oavsett man är för el emot ombildning tror jag.

    SvaraRadera