måndag 8 juni 2009

Svar till styrelsen och andra påhopp

Styrelsen satte upp lappar som vi belyste i förra inlägget. Dagen därpå (den 8 Juni) satte vi också upp lappar då delar av texten troligen var riktad mot oss. "Mot allt sunt förnuft finns det någon som är emot ombildning och sätter upp lappar för att utöva skrämseltaktik"


Klicka på bilden för att förstora den

Gensvaret har varit bra, många har kontaktat oss för en pratstund om ombildningen. De flesta är nöjda som det är nu med Stockholmshem.

Det har även kommit in svar här på bloggen där det inte har varit lika positivt. En anonym person skrev "Kanske bättre att ni lägger "locket på" med er "propaganda" och låter dom som vill köpa få möjligheten att köpa och ni förblir hyresgäster med samma förutsättningar som idag (eller kanske rent av bättre)." Tydligen vill en del "tysta" oss och fortsätta med ombildningen utan att någon är kritisk eller skapar debatt. Trovärdigheten för ombildningsivrarna får ju inte direkt några pluspoäng med sådant här agerande.

8 kommentarer:

  1. Ett svar till Whippo! Vad det gäller trovärdighet, så kan det nog diskuteras för er sätt att vilja "ta beslut åt era grannar".

    (Kan tillägga att jag INTE är med i styrelsen, jag är en oberoende hyresgäst som var med på mötet den 26:e och försöker bilda mig en uppfattning om vilken sida man ska välja). Så jag hoppas fortfarande denna blogg kan bli mer objektiv och informativ. TACK på förhand!

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att du tolkar det så. Vi försöker inte ta beslut åt någon granne. Vi vill bara att fler sidor ska belysas och komma fram i debatten.Ingenting är bestämt innan en köpstämma.
    Enligt min uppfattning så har det ju inte varit så objektiv information fr många av brf-förespråkarna jag pratat med(gäller inte alla; vissa respekterar att jag har en annan synvinkel och ståndpunkt.)

    Anna Maria

    SvaraRadera
  3. Är det någon som försöker "ta beslut åt grannarna" så är det styrelsen. Det är bara att läsa de lappar som styrelsen sätter upp. Den allra första uppmanade de som inte ville ombilda att flytta här ifrån. Vet att många irriterade sig på den.

    Vi uppmanar till att söka efter mer information innan beslut. Försöker också ta reda på så mycket information själva för att sedan förmedla genom bloggen. Vid andra ombildningar har styrelsen kallat till flera informationsmöten, gett ut flera kalkyler. Ekonomisk plan och besiktning har varit tillgänglig en bra tid innan beslut.

    SvaraRadera
  4. Whippo

    Den förening som har goda intentioner lämnar givetvis ut ekonomisk plan och teknisk besiktning i god tid. I mitt hus kom den nio dagar innan köpstämman. Rekommenderar dig att ta kontakt med lokala HGF som kan hjälpa dig med granskningen, det finns folk där som kan ekonomi.

    SvaraRadera
  5. Vet inte riktigt vad andra tycker och tänker men vi är av den åsikten att om jag inte får "köpa" så vill jag nog heller inte ombilda. De som inte har klart med finansiering men redan skrivit på fullmakten - räknar ni kallt med att ni fixar till det? Eller vill ni fortfarande ombilda om det senare visar sig att ni kommer att vara hyresgäster i brf? Undrar bara mest hur andra resonerar.

    Vi vill ombilda som sagt men vi är nog inte intresserade av att ombilda om vi inte får till det. Och ett beslut kommer heller inte fattas av oss så länge som vi inte har tagit del av ekonomisk plan och protokoll från besiktning. Och det bör förmodligen vara gällande för alla.

    Så, för att få större gensvar för en ombildning hos dem som ännu "suger på karamellen" så borde dessa delar komma de intresserade till del redan nu.

    Har bekanta som är mitt i en ombildningsprocess som startade ungefär samtidigt som denna och där är dokumenten tillgängliga sedan mars. Samt de boende fick lämna in intresseanmälan om man ville ha den egna bostaden besiktigad (får betala 500 kr till en gemensam pott om ombildningen inte går igenom, annars står föreningen för kostnaden). Hade gärna sett ngt liknande här.

    Samtidigt måste jag erkänna att jag själv ännu inte kontaktat styrelsen för att få infon. Nog dags att göra det.

    Ombildningens 10 steg enligt konsumentverket och boverket kan läsas här för den intreserade http://www.omboende.se/sv/Hyra/Ombildning/Tio-steg-till-ombildning/

    SvaraRadera
  6. Min personliga åsikt är att nog använda regeln om 6 månader om det blir ombildning. Att vänta 6 månader och se hur det fungerar och sedan ta ett beslut om vi ska gå med och köpa en del i föreningen eller inte. Det blir då för samma pris som bestäms vid ombildningen.

    Det låter ju riktigt vettigt det där med att få lägenheten besiktigad för en slant. Har försökt att nå borättsbildarna för att fråga om diverse saker men inte fått tag på dem. Vi ska försöka mer sedan för att sedan posta det här. Kanske vi får lite raka svar.

    Det låter mer förtroende ingivande vid den andra ombildningen du nämner där dokument har varit tillgängliga under en längre tid för granskning. Mer öppenhet.

    Det som bekymrar lite är att styrelsen så gärna vill ha in fullmakter innan besiktning och den ekonomiska planen är klar. Om det redan är klart, varför presenteras det inte? Att det ska vara sådan stress.

    Lägger upp länken om stegen för ombildningen som en rubrik, så blir det lätt att nå för dem som läser. Den var saklig och informationsrik, tack.

    SvaraRadera
  7. Härligt att du tyckte länken till konsumentverkets/boverkets är givande. Kom och tänka på en annan sak - är det någon som vet om Stockholmshem har några belåningar på fastigheten som föreningen tar över vid ombildningen? Kanske togs upp på senaste infomötet som jag tyvärr inte kunde vara med på. Det påverkar föreningens ekonomi en hel del om utställda pantbrev finns. Många frågor kring det här med ekonomi och därför är tillgängliggörandet av den ekonomiska planen viktigt. Postar fler länkar om jag hittar likaså funderingar som dyker upp.

    SvaraRadera
  8. Det ska inte finnas några pantbrev enligt Borättsbildarna.

    Ja det är mycket frågor kring ekonomin. Till fastigheten finns lokaler och garage. Garaget är det tydligen ett kontrakt till som det tar ett tag tills det löper ut och föreningen kan ta över.

    SvaraRadera