torsdag 28 maj 2009

Stockholmsmodellen

Stockholmsmodellen som det är ganska mycket snack om tänkte jag bena ut lite. Det förekommer information att nu kommer hyrorna att öka rejält så ingen får råd att bo kvar. Andra har också haft det som orsak till ombildning, eller i alla fall en bidragande del. Att det är bäst att ombilda, annars får vi högre hyror har det låtit ute i webben på flera ställen. Det togs även upp på informationsmötet vill jag minnas där ett varnande finger lyftes.


Vad är då Stockholmsmodellen?

Med enkla ord ska hyrorna anpassas efter hur du bor. Bor du flott får du mer i hyra. Har du bättre läge och standard kommer din hyra och vara högre än din grannes. Det är mer rättvist tycker många. Kommer detta att ske över natt? Det kan låta så men det är tänkt att en mindre justering görs när en lägenhet byter hyresgäst. Alltså, om du bor kvar kommer det inte att påverka mer än den vanliga hyresökningen. Den justering som görs är också med runt 2 procent är det tänkt, alltså inga stora förändringar.

Det är en bred politisk överenskommelse med modellen som redan finns på många orter. För Skarpnäcks del och våra fastigheter kommer det knappast att bli någon förändring.

17 kommentarer:

  1. Den stora frågan är vilken boendeform varje enskilt hushåll önskar välja. Det finns många orsaker och beslutsunderlag till svaret. Som i de flesta fall när beslut skall tas finns det fördelar och nackdelar med allt samt lättare och svårare frågor att ta ställning till.

    Övergripande skall man ställa sig frågan är det en fördel att äga sin lägenhet som dessutom har ett fastighetsägande där man själv har full insikt och en röst i en demokratisk föreningsform.

    Eller?

    Hyra sin lägenhet av ett vinstdrivande företag (kommunala icke vinstdrivande fastighetsbolag finns ej, alla är vinstdrivande).

    Stor organisation kontra mindre är också ett beslutfaktor. Min erfarenhet är att i stora är det trögt att få tillstånd förändringar och åtgärder samt det är många delar som måste klaffa för att ärenden skall resultera i åtgärder. Svårt att få insyn i en koloss på lerfötter.

    I de mindre som en bostadsrättsförening är det kortare väg till resultat och lättare att sätta sig in i organisationen karaktär och beslutsgång. Upplever att varje enskild individ får lättare access till demokratisk förvaltning av besluten.

    Det är bra att denna Blogg har tillkommit och vill verka för sin åsikt. Det är upp till var och en att bilda sig en uppfattning.

    Bolla nu gärna de faktorer som är viktiga för dig/er och ett plus för någon kan vara ett minus för någon annan.

    MEN

    Varför tror ni att det är flera som bytt till sig lägenheter i fastigheten och många som vill.
    Jo, detta är en mycket bra affär för den/de framtida lägenhetsägarna. Bra investering för de yngre att bygga vidare på och ett värde att lämna i arv till sina nära och kära. Kan rabbla siffror i all oändlighet och jämföra statistik till leda men det kommer bara att resultera i insikten att nu har vi en chans att få köpa en Rolls Rolls till ett pris som en Skoda.

    Min erfarenhet av att äga och bo i bostadsrätt är endast positivt. Efter att tvingas sälja min dåvarande borätt efter endast ett år (arbete på annan ort) och gjorde en vinst på två gånger insatsen och dessutom kände jag då mina grannar samt ingen var anonym. Detta resulterade i en stor respekt och hänsyn till varandra över generationsgränserna och ingen hade behövt ringa störningsjour eller dyligt på 20 år.

    Om någon läser detta inlägg och har detaljerade frågor om denna chans till att äga sin bostad i demokratiska former är ni välkomna att kontakta styrelsen eller portvärdarna.

    SvaraRadera
  2. Önskar att välja.

    Själv gjorde jag ett medvetet val då jag valde att bosätta mig här och det var att bo i en hyresrätt. Om jag hade valt en bostadsrätt hade jag nog inte valt att bo i detta område.

    Lika mycket gott det finns att säga om bostadsrätter finns det också ont. Osämja och brist på demokrati m.m. Har också mångårig erfarenhet av bostadsrätt där vi hade problem med grannar som var näst intill omöjliga att "vräka".

    Nu har jag ingen koll på hur många det som flyttar respektive flyttar in vart, hur och varför. Det finns säkert en del som tror att de kan göra en snabb affär och tjäna en peng. Är det sådana personer som ska styra? De som ser lägenheten som ett "klipp" och inte har tanke på att bo kvar. Vad kan de tillföra.

    Med hyresrätten är det nog enkelheten som lockar många. Att inte behöva oroa sig för räntor och föreningsmöten. Om något händer är det bara att vända sig till värden.

    Det oroar många att köpa en Rolls Rolls, tänk om den är rostig, ingen vill köpa den m.m. Fast den är billig. Jag är ju ganska nöjd med min Volvo som tuffar och går, vad ska jag med en Rolls till?

    SvaraRadera
  3. Det kan väl knappast vara tryggt att skaffa sig skulder i kristider. Lån är inget att sukta efter, det lärde jag mig tidigt. Först jobba ihop så man har...sen konsumera det man önskar. Inte köpa det man inte har...och sen ha skulder resten av livet.

    SvaraRadera
  4. Att hyra är som att slänga pengar i sjön. Att äga är att äga ett värde som kan öka, framför allt i Stockholm där bostadspriserna konstant ökar.
    Att göra klipp, ja,ja. Ser det vettigare att göra medvetna affärer och tjäna på dem än att förlita sig på turen som i lotteri eller spel.
    Rollsen kontra Skodan är en ren hypotetisk jämförelse och ett vedertaget ordspråk i affärskretsar.
    Faktiskt är det fantstiskt bra att skaffa sig skulder i kristider då mycket blir billigare då för att öka desto mer i bättre ekonomiska tider. Dessa ekonomiska cykler är med fem - tio års mellanrum beroende på vår nationalekonomi kontra världens ekonomiska läge.

    En del är rädda för förändringar med all rätta, då man alltid bör vara försiktig. Men detta affärstillfälle är få förunnat att få uppleva.

    SÅ RÖSTA JA TILL KÖP AV FASTIGHETEN och äg din/ert framtida boende som med all säkerhet kommer att öka i värde.

    SvaraRadera
  5. Vill bara lägga in en kommentar!

    Whippo sa i sitt inlägg....!
    "Lika mycket gott det finns att säga om bostadsrätter finns det också ont. Osämja och brist på demokrati m.m. Har också mångårig erfarenhet av bostadsrätt där vi hade problem med grannar som var näst intill omöjliga att "vräka".
    Nu har jag ingen koll på hur många det som flyttar respektive flyttar in vart, hur och varför."
    ...................................
    Då undrar jag!
    På mötet den 26 maj, framkom också att det idag hyrs ut i andra hand både legalt och "svart". Alltså, har Stockholmshem dålig koll om vem som egentligen bor i lägenheterna. Det har ibland varit bråk, väldigt störande ljud etc från vissa lägenheter med "andra hands hyresgäster". Ungar skriker, skräpar ned och uppför sig illa från lägenheter där vi vet "hyresgästerna" hyr svart och struntar i hur dom uppför sig. Jag har hört (från 2:a hands hyresgäster) som fått betala mer än 9.500 kr (!!!???!!!) för en 3:a i just vår fastighet! Är detta klokt, att det får gå till på det viset. Där människor utnyttjar andras utsatthet och vill tjäna pengar på sin hyresrätt, men inte själva bor där.

    Jag tycker det är bra att det blir kontroll på vem som hyr lägenheterna. En bostadsrättsförening där bostadsrättsinnehavarna äger sina bostadsrätter vill nog skapa ordning och reda där dom bor.
    Eller vad tror du?

    SvaraRadera
  6. Om det nu är så viktigt att äga sin bostad förstår jag inte varför man bor i hyresrätt överhuvudtaget...nej, det är PENGAR som hägrar,göra klipp o sen sälja, inte är det att äga sin bostad, då bodde ni inte här.

    SvaraRadera
  7. Vadå göra klipp och sen sälja?
    Ser mer att göra en mycket god investering och bo kvar för att kunna påverka till ett tryggt boende både boendemässigt och ekonomiskt. Det är otroligt jobbigt att flytta så om man får välja slipper man helst. Vi valde vår lägenhet för att föreningen var bildad och som arbetade och arbetar aktivt för ett ombildande. Vi letade och sökte aktivt borätter runt Stockholm och fann att prisbilden bara steg och steg per kvm ju längre vi väntade och fann det fördelaktigt att finna en hyresrätt som hade möjlighet att bli ombildad till borätt. De som bott länge i området ser förfallet samt i bland smutsiga 2:handsuthyrningar vill förmodligen åstadkomma en positiv förändring som ett ombildande kan innebära för då blir det vi tillsammans som gör det till det bästa för oss gemensamt. Äga makten att själv förändra.
    vi är mycket för ombildningen och skall bo kvar om det blir ombildat, annars kommer vi att söka andra vägar och kanske tvingas flytta då vi är markant drabbade av störande grannar. Som StockholmsHem inte vågat göra något åt under många många år och fortfarande inte vågar ta i tu med. Vi känner oss svikna av StockholmHem som bara rycker på axlarna och vill påskina att de vill göra något eftersom de är medvetna om problemen men finner inget mod eller ork att lösa dem.

    SvaraRadera
  8. Jag ska jobba så jag återkommer med svar ikväll el imorgon.
    Men en liten undran varför byta till sig lgh i fastigheten innan man vet om det blir ombildning el inte? Dessutom finns det redan lediga bostadrätter i skarpnäck på andra gårdar.
    AM

    SvaraRadera
  9. Till Anonym och Bruhn.

    Kommer det att gälla andra regler för hyresgästerna efter en ombildning?

    Mina erfarenheter från bostadsrätter visar att det är minst lika svårt att vräka folk om de hyr från en brf. eller från en annan värd. Om det förekommer störningar, kontakta värden. Har nu hört att Stockholmshem har anställt trygghetsvärdar i området. Ska föreningen också anställa trygghetsvärdar?

    Om nu Bruhn flyttar hit på grund av ombildningen låter det lite naivt. Det är långt från säker att det kommer att bli en ombildning. Om det blir en kvalificerad majoritet för ombildning ska också lika många vara kreditvärdiga.

    SvaraRadera
  10. Tror det ligger en hel del sanning i det som anonym tar upp om att det är pengar som hägrar. I många ombildningar har stora delar av de som propagerat mest för ombildning och varit de som sålt och flyttat först.

    Om just boendeformen varit den centrala delen varför inte flyttat tidigare till en stabil och bra förening.

    SvaraRadera
  11. TJÄNA PENGAR!
    * Är det dåligt att de boende får möjligheten att köpa sin bostadsrätt. Stockholmshem har ju valt att låta de boende köpa (genom den brf som är bildad) som redan hyr och bott ett antal år i fastigheten (alltså ingen annan utomstående eller fastighetsbolag får köpa).
    * Är det fult och fel att människor får möjligheten att kanske tjäna pengar på en framtida försäljning av sin bostadsrätt (om det blir en ombildning förstås)?
    * Är det fel att människor får möjligheten att delvis ändra och renovera sin bostad (kanske kostar flera hundra tusen kronor?!) och sen tjäna en slant på detta?

    * Är det är fult att vi får lön när vi jobbar och när människor vinner pengar (ex Lotto, Postkodlotteriet)?

    Hur ser samhället ut egentligen?
    - Om du står i bostadskö i ca 20 år, "kanske" kan du få en hyresrätt centralt i stan?
    Inser du problemet?
    - Har du pengar kan du kanske i alla fall "köpa dig" in till stan förr eller senare. Genom att "byta upp dig" till andra lägenheter och gillar att flytta. Det är ju vad du "kanske" kan uppnå med en slant på fickan, efter en försäljning med vinst.

    SvaraRadera
  12. Låt dom som vill, bo kvar som vanliga hyresgäster (vid en ombildning)!

    Låt oss andra köpa våra bostadsrätter!

    SvaraRadera
  13. Stockholmshem har inte "valt" att ge de boende möjlighet att köpa fastigheten, det är ett politiskt beslut.

    Har inte sagt ett det är fult eller fel att tjäna på en försäljning. Men det tjänar inte de övriga boende på, de som kanske är nöjda med den nuvarande värden. De som köper endast för att sälja bryr sig kanske inte om hur det senare kommer att gå.

    Bostadsköerna till hyresrätter minskar inte direkt när beståndet av hyresrätter minskar. När barnen växer upp och ska flytta hemifrån blir möjligheterna mindre att hitta en hyresrätt. Ett lån är kanske inte heller det som önskas direkt när man flyttar hemifrån om nu banken godkänner det.

    SvaraRadera
  14. Jag har skrivit långt inlägg under blogginlägget fullmakt del 2. där delger jag mina åsikter kring ombildningen. Kan dessutom lägga till lite mer: att jag tycker det är fel tid att ombilda; dels pga ekonomiska läget;dels pga stockholmshem tänkt satsa på vårat område nu.
    Anna Maria

    SvaraRadera
  15. Anders Bruhn 30/5 kl. 04.31

    Var någonstans står det i stadgarna att man äger sin bostadsrätt? I brf Flygarens stadgar står det klart och tydligt i § 21, 22, 24 och 26 att det handlar om "nyttjanderätten". Vilket för mig innebär att om jag i så fall köper min hyresrätt inte äger den. Jag äger rätten att nyttja de kvadratmeter jag köpt. Det är faktiskt skillnad.

    En reflektion på § 1 i stadgarna:

    Det står där att man kan bo i en bostadsrätt utan begränsning i tiden, vilket ska betyda att man kan bo där så länge man vill. Eller hur?
    Själv har jag bott i samma hyresrätt sedan 1988 dvs. i 21 år. Jag kan bo här tills jag går ur tiden. Och jag undrar, vari ligger begränsningen i tiden för att bo i min hyresrätt? Nån som kan det?

    SvaraRadera
  16. Nu kanske folk inte läser gamla inlägg, men hittade att hgf ska informera om just stockholmsmodellen vid 3 olika tillfällen för den som är intresserad och kan gå. 15/6 kl 12 och 14.00
    16/6 kl 12
    17/6 kl 12.00

    och detta i filadelfiakyrkan, rörstrandsgatan 5

    SvaraRadera
  17. Till anders bruhn: hur kontaktar man dig, varför svarar inte ni i styrelsen på frågor här eller varför går ni inte ut med kontaktuppgifter?
    Anledningen till frågan är att du själv skriver " ta kontakt m styrelsen eller portvärdarna". Jo, tjena om man visste hur.

    SvaraRadera