onsdag 9 september 2009

Gårdar och ekonomi

I dagarna har Stockholmshem presenterat en undersökning som är gjord i vårt område. Runt 90 procent är nöjda med Stockholmshem vilket är över genomsnittet för stora bostadsbolag. De redovisar även de förbättringar som är planerade som vi har skrivit om tidigare. Även lyfts satsningen på säkerhet fram med trygghetsvärdar som ronderar på kvällstid alla dagar i veckan.

Under ombildningsprocessen har vår gård inte fått någon försköning som våra granngårdar har fått, där det inte ombildas för tillfället. Tog mig friheten att ta en bild på vår granngård och en på våran gård för jämförelse.


Granngården

Våran gård

De ansvariga i styrelsen, de som har röstat JA och andra intresserade som har läst den ekonomiska planen har säkert uppmärksammat att den är baserad på att 78 procent av de boende går in med en insats. Det är drygt 53,6 miljoner som är insatser. På stämman röstade nästan 70 procent för ett köp och tyvärr kan säkert en del inte få lån och en realistisk siffra på de som verkligen går in med en insats är snarare runt 65 procent. Det blir ungefär 6,4 miljoner mindre än beräknat. Antingen får de som "köper" lägga ut 100.00 extra i insats eller så höjs avgiften om föreningen ska låna mer. Styrelsen har lovat oförändrade hyror för oss som är hyresgäster under detta och nästa år. Där kommer inga extrapengar att hämtas samt att hyrorna bestäms genom förhandling.

5 kommentarer:

  1. Ingabritt Billström10 september 2009 kl. 09:06

    Du skriver: "Vad är tänkt för hyrorna för oss som hyr skulle absolut inte höjas lovade styrelsen?"

    Det är inte styrelsen för Bostadsrättsföreningen, som fastställer hyrorna för de kvarboende hyresgästerna i en Bostadsrättsförening.
    Utan de fastställs vid hyresförhandlingar med hyresgästföreningen.
    Bostadsrättsföreningen fastställer enbart månadsavgiften för sina medlemmar.
    Om kostnaderna för fastighetens förvaltning blir högre än vad Bostadsrättsföreningens styrelse räknat med, så kan de endast höja månadsavgiften för de som är medlemmar. Inte höja hyran för de som är kvarboende hyresgäster.
    Vilket kan innebära att månadskostnaden för boendet kan bli högre för den som är medlem i en Bostadsrättsförening, än för den som är kvarboende hyresgäst.
    Något jag själv har erfarenhet av när jag som enda kvarboende hyresgäst, när fastigheten ombildades till Bostadsrättsförening, hade den lägsta månadskostnaden för boendet.
    SUG PÅ DET, Ni ombildningsivrare före den definitiva ombildningen. För annars får ni SUGA PÅ DET efteråt.
    SUG = Tänk till före och ta ditt förnuft till fånga och hoppa av ombildningskarusellen.

    (Jag flyttade snabbt därifrån till en lägenhet inom allmännyttan, för ganska direkt efter ombildningen så ålade styrelsen för Bostadsrättsföreningen att de Boende själva skulle städa trapphusen och tvättstugor. Allt för att spara på kostnaderna.
    Något som helt säkert även kommer att drabba dig om du kvarstår vid ditt JA.)

    Mycket talande bilder över skillnaden mellan en gård som inte är under ombildning och er gård.
    För det är ju så att på en gård som är under ombildning så görs inga investeringar av hyresvärden AB Stockholmshem.
    En sån totalrenovering som är gjord på den gård som inte är under ombildning kostar miljoner.
    Jag vet, för jag har själv varit med och förhandlat fram totalrenoveringen.
    Skillnaden är att kostnaden slås ut på AB Stockholmshems alla hyresgäster.
    Men om Bostadsrättsföreningen på er gård skulle göra en likadan totalrenovering, så skulle dessa miljoner enbart slås ut på dess medlemmar och inte drabba de kvarboende hyresgästerna.
    Exempelvis: Om de 84 Boende som röstade JA vid Köpstämman också blir medlemmar i Bostadsrättsföreningen, så skulle de var och en få betala en 84-del var, vilket skulle höja deras månadsavgift med ca 1 500 kronor.
    Så återigen;
    SUG PÅ DET, Ni ombildningsivrare före den definitiva ombildningen. För annars får ni SUGA PÅ DET efteråt.
    SUG = Tänk till före och ta ditt förnuft till fånga och hoppa av ombildningskarusellen.

    Det är faktiskt möjligt för dig Boende på gården Flyghöjden som röstade JA vid Köpstämman, att hoppa av ombildningskarusellen.
    På flera ställen har styrelserna för en Bostadsrättsförening som fått NEJ vid Köpstämman, kallat till en ny Köpstämma för att om möjligt få ett JA.
    Därmed uppmanar jag dig Boende som röstade JA vid Köpstämman och nu ångrar dig;
    Prata dig samman med dina grannar och begär att styrelsen för Bostadsrättsföreningen håller en ny Köpstämma och rösta då NEJ.
    Något helt nytt i ombildningskarusellen!
    Och varför skulle inte vi Boende här på Skarpnäcksfältet kunna stå för något nytt även i denna fråga, eftersom vi gjort det så många gånger tidigare när det gällt boendefrågor.
    Vi startade ju Fältprojektet, som var något helt nytt och som lade grunden för vårt enormt fina samarbete idag med vår hyresvärd AB Stockholmshem.

    Allt för att bevara hyresrätten och nästa sommar kunna blicka ut över en totalrenoverad gård.
    Det finns fortfarande tid, ända fram till den 15 oktober.

    SvaraRadera
  2. Tack Ingabritt för förtydligande.

    Det blev lite dum "svenska" där. Formulerade om det till: "Styrelsen har lovat oförändrade hyror för oss som är hyresgäster under detta och nästa år. Där kommer inga extrapengar att hämtas samt att hyrorna bestäms genom förhandling."

    Summan är att går man in i en ombildning finns det möjligheter men också risker. Analysera den ekonomiska planen noga för att kartlägga riskerna och väg de mot möjligheterna. Det står också i den ekonomiska planen att större arbeten medför högre avgift och det är inte avsatt något vad jag har sett för att förbättra gården lika mycket som våra grannar har fått.

    SvaraRadera
  3. Det finns pengar avsatta för vissa förbättringar,(inte lika mkt som sthlmhem tror jag)men däremot står det att det ska ske inom 3-5 år, vad hände med direkt efter ombildning som det pratades om förut? Synd att ev förlora sthlmhem.

    SvaraRadera
  4. Det är avsatt pengar för att byta portar och lås samt dessa grindar det har snackats om. Men sen?

    Vi får se hur långt det räcker om det nu blir någon ombildning.

    SvaraRadera
  5. Skillnaden kanske inte syns jättetydligt på just dessa bilder. Men om man bor här eller hälsar på så märks det markanta skillnader på sthlmhemgårdar utan ombildning och vi som befinner oss i denna process. många har uppmärksammat det i sommar + att många påpekat att det blivit lugnare och tryggare med värdarna som vandrar dagligen.

    SvaraRadera