söndag 6 september 2009

Rapport från Dalen

"Du har bättre skydd om du köper en kaffebryggare för 200 kronor än om du köper en bostadsrätt för två miljoner kronor" Hans-Göran Björk


Dalens hyresrättsdag började med Terje. Det var fullt med folk i lokalen, kanske 40-50 personer. Stämningen var god och blev ännu bättre när Terje började med lite skämt som egentligen är allvarliga. Det var hur prästen kalkylerade med döda och andra liknande fall.

Snart kom vi in på allvaret och skillnaden mellan trix och fusk. Mycket av regelverket lämnar det öppet för trixande. Det finns också tre typer av de som vill ombilda, det kan vara för att tjäna, påverka eller bara hänga med.



Senare höll Hans-Göran Björk som är författare och ekonom ett seminarium om ekonomi och banker. Vi började med krisen 1991 och hur lik den börjar bli idag. Det hela handlar om bankerna då som nu. Hans-Göran förklarade att bankerna har en större makt än vad man kan tro. Banken har rätt att säga upp lån var 90-dag, även ändra förutsättningar om de så tycker att det behövs. Under 1991 sa bankerna upp massor med lån när värdet för panten (bostäderna) sjönk. De regler och skydd som finns är mest till för banken, inte kunden. Han förklarade att du har bättre skydd om du lånar till en kaffebryggare än till en bostad.

2 kommentarer:

  1. Jag kunde tyvärr inte vara med på mötena idag, hade varit intressant. Men jag kan även hänvisa till dagens blogginlägg av Rädda svärdet som också handlar om banker och som hänvisar till nån artikel. Bloggen Om att bo och annat viktigt har också haft inlägg om dagens möte.

    SvaraRadera
  2. Rädda svärdet hänvisar till en artikel fr dagens SVD. Också intressant läsning.

    SvaraRadera