fredag 18 september 2009

Styrelser utövar makt

I senaste PLUS på SVT berättar Annelie Röjde hur hon kom i kläm med styrelsen i sin bostadsrättsförening efter att innertaket rasat ner. Det var under ett balkongarbete som innertaket rasade ner och skadade vägar, golv, möbler och TV. Föreningen gick med på att betala själva innertaket men inget annat. Slutade med att hon kom i konflikt med förening. En jurist berättar för PLUS styrelser är folk som arbetar på fritiden (i styrelsen) och har "idéer om vad som är rätt och fel, det händer att föreningar inte har helt koll på vad som rätt och fel." Tips är att vända sig till hyresnämnden för medling. Juristen berättar också att konflikter mellan föreningen och boende sker i stort sett alla föreningar. Medlemmen är väldigt utsatt i dessa konflikter och föreningen har stor makt. Vid försäljning eller uthyrning kan föreningen sätta krokben för den utsatte på olika sätt.

Ett mail som vi har fått in berättar om skillnaden mellan hyresrätt och bostadsrätt.
Skillnaden av att vara Boende i AB Stockholmshem och i en Bostadsrättsförening.
För några dagar sedan så gick ett vattenrör sönder på vinden i en 5-våningars port.
Efter några timmar, när vinden blivit överfylld, så började vatten strömma nedför köksfönstren i lägenheterna vilket gjorde att de Boende började undra över vad som hänt. Och när det började strömma in vatten i lägenheterna, genom säkerhetsventilerna i kök och badrum, så förstod de Boende att allt inte stod rätt till.
Något som kan hända i vilket bostadshus som helst och när som helst, för de fastigheter som ombildningsivrarna nu vill göra till sina egna, genom ombildningar, är faktiskt byggda för nästan 30 år sedan.

Vad hände då;
Jo, AB Stockholmshem satte genast in 8 - 10 reparatörer som genast reparerade det läckande röret på vinden, samt sög upp allt vatten från golven i lägenheterna.

Och vad hände sen;
Jo, naturligtvis måste alla golvbeläggningarna i lägenheterna rivas upp och göras om, för att motverka fukt- och mögelskador som kan vara till men för de Boende.
Därmed måste de Boende evakueras, under tiden som det görs, för de kan ju inte hänga upp hela sitt bohag i taket.

Det är där som Skillnaden kommer in;
AB Stockholmshem, som är ett Allmännyttigt bostadsbolag, är skyldiga att ombesörja evakueringen av de Boende och ev. magasinering av möbler under tiden som nödvändiga reparationer görs.
Något inte en Bostadsrättsförening är skyldig att göra, utan det får var och en av de Boende ordna med själva bäst de kan.
Och i samarbete mellan AB Stockholmshem och Hyresgästföreningen, så har det löst sig på ett bra sätt för de Boende som drabbats.

2 kommentarer:

  1. Vattenskadan är en intressant händelse som belyser ett problem många inte har tänkt på. Jag bodde tidigare hos privatvärd och fick evakueras under en ombyggnation. Det löstes då privatvärden är ett företag som äger ett antal fastigheter i stan. Samma skyldighet att evakuera bör väl även en brf ha gentemot sina resthyresgäster, eller? Men frågan är hur de skulle lösa problemet. Nåbon som vet?

    SvaraRadera