söndag 30 augusti 2009

Att ombildas


Ombildas? Nej tack, jag är redan bildad.


Bildat eller skapat, något är gjort. I detta fall är det hus som är byggda, människor bor där och de flesta trivs, i allafall jag. Det är inga större fel, inte mer fel än i andra hus eller områden. Problem finns precis som på de flesta ställen. Det kan vara grannar som är lite för glada eller lite för arga men de finns överallt. Boendeformen har jag valt, att bo i hyreshus med grannar nära inpå, vet liksom spelreglerna då.

Varför ska det då ombildas? Vad är det som är fel? Funderar på det och kan faktiskt inte komma på vad som ska göras om. Samma människor bor kvar, huset är det samma med samma problem. När något fungerar bra bör det inte göras om bara för sakens skull. I detta fall är det ägarformen som ska göras om eller ombildas. Fungerar inte ägarformen som det är nu med ett kommunalt bolag som ägare och förvaltare? Vad är felet? I stadsdelen (Skarpnäck) görs stora satsningar, de sponsrar ungdomsgårdar, anställer miljövärdar och snyggar till området. Inget av detta är fel tycker jag.

Är orsaken att det är för mycket av kommunägda bostäder och marknaden är ojämn? I Skarpnäck är det snarare en dominans av bostadsrätter så där kan inte heller orsaken finnas. Det har redan varit en "omgång" med ombildningar och det borde räcka för att säkerställa att det inte blir för många hyresrätter.

Är det av ideologiska skäl? Det funkar, marknaden är jämn men fortfarande ska det göras om då är det snart bara av ideologiska skäl kvar. Vi har sett i media politiker från alla falanger,
sossar som borgare ombilda sina bostäder. Där verkar det finnas en enighet men vad är det då jag har missat.

KLIPPET, att göra klipp likt en aktiehandlare som tar fram saxen och klipper bort en del och säljer med vinst. Klippet och vinsten. Men om en gör vinst borde någon göra en förlust, vem är då denne? Kan det vara nästa generation som söker bostad? De som kommer utan en sekin i fickan med andan i halsen och på flykt från förtryck och ska in i bostadsmarknaden. De som får sitt första jobb och är på väg att ta klivet in i vuxenlivet och ut i bostadsmarknaden.

2 kommentarer:

  1. Ingabritt Billström31 augusti 2009 kl. 07:45

    Mycket, mycket bra skrivet.
    Visserligen har det redan tidigare skrivits bra information på Blogg-sidan, men nu satte du verkligen "tummen mitt i ögat" på ombildningsivrarna.
    Hoppas bara att de tar till sig denna sanning.

    SvaraRadera
  2. Ingabritt Billström31 augusti 2009 kl. 15:08

    "För den som är intresserad går det bra att få ut protokoll, röstlängd och fullmakter från föreningens köpstämma. Det är offentligt för medlemmar i föreningen. Vänd er till föreningen och be om dessa."

    Enligt Hyreslagen punkt 9.19, har alla hyresgäster som bor på gården Flyghöjden, medlemmar eller inte, rätt att ta del av protokollet från Köpstämman.

    SvaraRadera