söndag 30 augusti 2009

Kronofogden, bolån och ränta

Tusentals klarar inte sina bolån.
"Antalet hem som Kronofogdemyndigheten tvingas mäta ut och sälja på exekutiv auktion har ökat kraftigt i år och förväntas fortsätta öka fram till dess att arbetslösheten sjunker" skriver SVD. Ny statistik visar att tvångsförsäljningen har varit mer än dubbel 2009 än 2007 och 2008. Oftast är det skulder till banker eller icke betalade månadsavgifter till bostadsföreningar som är den avgörande orsaken.

Högra ränta kan tvinga fler att sälja.
"Nästa års väntade räntehöjning kommer att pressa de allt fler arbetslösa hushållen. Ökningen av tvångsförsålda bostäder väntas därför accelerera" skriver SVD. Antalet tvångsförsäljningar har ökat och prognosen ser inte bra ut med ökad arbetslöshet och ökad ränta. Samtidigt som arbetslösheten kommer att öka under 2010 och 2011 vilket är prognosen, trots det är det lånefest. Hushållen ökade sina skulder under andra kvartalet med 57 miljarder och det fortsätter att öka.

Detta är ingen skrämselproppaganda utan verkligheten. Realiteten av en tvångsförsäljning är också att det säljs under marknadsvärdet då kronofogden inte har något intresse av vinst utan bara av att reglera skulden.

12 kommentarer:

  1. Eller så kan man läsa denna artikel och iaf bli lite gladare SvD.

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra och lång artikel som väger för- och nackdelar. Risker och behovet av att göra en ordentlig boendekalkyl lyser tydligt igenom. SBABs chefsekonom tar upp riskerna med för mycket lånande och familjen beskriver deras köp-sälj och flytt cirkus under sommaren.

    SvaraRadera
  3. Men man kan väl bli vräkt från sin hyresrätt om man inte har råd att betala hyran? Jag kan inte se skillnaden. Skuld som skuld.. hemskt.

    SvaraRadera
  4. Det är betydligt svårare att bli vräkt från sin hyresrätt. Oftast går socialen in och betalar hyran om det går så långt och du får reglera din skuld på ett annat sätt. Oftast finns det inga bostadslån när man bor i en hyresrätt heller.

    I en bostadsrätt finns det oftast ett värde som fogden vill ha och socialen kommer inte in och betalar lån. Hyresrätten är ointressant för fogden då den inte går att sälja för att reglera en skuld.

    Den stora skillnaden vid inkomstbortfall är att socialen inte betalar av lån eller ränta om det finns tillgångar. Tillgångar måste först avyttras, om det finns en bostadsrätt räknas den som tillgång och måste säljas. En hyresrätt är inte en tillgång och du får bo kvar.

    SvaraRadera
  5. Det kan inte stämma att det oftare är enklare att bli vräkt (avhyst) från en hyresrätt. Enligt Kronofogden blev 3000 hushåll i hyresrätt vräkta förra året. Antalet tvångsförsålda bostadsrätter samma år var 168 vilket ju inte ens i är i närheten av hyresrätternas höga tal, även om antalet skulle ha ökat 2009.

    Det handlar egentligen bara om olika sätt att bli av med sitt boende. Skuld som skuld.

    SvaraRadera
  6. Nja, det beror väl på. Även om du blir av med din brf kan väl skulden till banken vara kvar? Är ej säker där. Men däremot om en brf går i konkurs så har du fortfarande lånen till banken kvar att betala...har för mig jag läst det nånstans.

    SvaraRadera
  7. Precis, poängen är att olika boendeformer kan orsaka skulder som kan göra att du blir av med din bostad. Bostadsrättsföreningar gick i konkurs under 1990-talet men det sker inte längre i och med att föreningarna inte belånar sig lika mycket numera.

    SvaraRadera
  8. Bara för att fler blir vräkta från hyresrätter än vad bostadsrätter blir sålda av kronofogden betyder det inte att det är svårare att bli "vräkt" från bostadsrätten.

    Betalar du inte dina skulder kan bostaden ryka. Om det är en bostadsrätt ryker även en insatts.

    En orsak till varför det är få som blir av med sina bostadsrätter är att bankerna inte lånar ut till dem där det finns risk att räntan inte betalas. Den gruppen kommer aldrig in på bostadsrättsmarknaden. Dock finns det tider då värdet på bostadsrätten sjunker, som på 1990-talet. Vissa fall såldes bostadsrätter för en krona som ett par år tidigare hade köpts för flera hundratusen. Räntor steg fort vilket gjorde att folk hade svårt att betala och tvingades sälja och göra förlust.

    SvaraRadera
  9. Å andra sidan hyr värdarna inte ut till hyresgäster som har svårt att betala hyran.

    Men då är det bara att konstatera att den påstådda ökningen av exekutiva försäljningar av bostadsrätter inte ligger ens i närheten av de vräkningar som sker i hyresrätt. Det kan vi vara eniga om.

    SvaraRadera
  10. Ernst, varifrån har du fått din siffra 168 ifrån? är det bara stockholm? Jag har läst i en lokaltidning att det var 436 bostäder som såldes på auktion förra året.
    och tom juni i år är siffran uppe i över 300 redan. Men det gällde då hela landet.

    SvaraRadera
  11. Enligt mina uppgifter var det 432 fastigheter och bostadsrätter som såldes förra året. Här pratar vi ju om bostadsrätter och dessa var 168 under 2008.

    Det finns ca dubbelt så många hyresrätter som bostadsrätter i Sverige, så inte ens om vi dubblar siffran kommer den i närheten av vräkningar i hyresrätt.

    SvaraRadera
  12. Med hyresrätt finns det besittningsskydd, det finns inte med bostadsrätt.

    De som hamnar i ekonomiskt trubbel säljer nog själva sin bostadsrätt innan fogden gör det och finns därmed inte representerade i statistiken. Men detta är bara spekulationer.

    Kontentan är att det är större trygghet med hyresrätt där det finns ett besittningsskydd som det inte finns med bostadsrätt.

    Det är också en dokumenterad ökning av exekutiva auktioner som inte går att förneka.

    SvaraRadera