fredag 14 augusti 2009

Ränterally

Ränterallyt kan snart vara över och då blir det helt andra förutsättningar. Ränteanalytikern Johan Javeus spår att festen kan vara slut fortare än vad vi tror och då kommer det som en kalldusch. Ländernas ekonomi börjar stabilisera sig och då kan riksbankerna åter höja styrräntan. I tidigare artiklar har Johan Norberg och Anders Borg varnat för att det ska bli en bubbla om räntan hålls nere för länge. Nu kanske den kommer att stiga fortare för att just förhindra nya ekonomiska kriser.

De billiga rörliga räntorna har gjort att 70 procent har rörliga lån. Skillnaden mellan rörliga och bundna är så stor som 3,5 procentenheter och medför en avsevärd skillnad på utgifter för hushållen. Det handlar om tusenlappar men räntan kan galoppera snabbt upp och komma som en kalldusch för dem som vant sig med den låga räntan.

Vi får tacka Maria för denna information.

Varför tjatas det så mycket om ränta?
Det är en högst legitim fråga. Det är två stora utgiftsposter för boende i Brf. Den ena är avgiften till föreningen och den andra är ditt egna lån för insatsen. Avgiften till föreningen används till drift men också till stor del att betala de lån som föreningen har och även räntan på lånen. Där kommer räntan in första gången. Din avgift styrs till viss del av räntan. Om den stiger, stiger också avgiften.

Den andra utgiftsposten var ditt egna lån och där är räntan helt avgörande. Om du har ett lån på 500 tusen och betalar 2 procent i ränta blir det 833 i månaden. Stiger räntan till 5 procent vilket är helt normalt blir det 2083 i månaden. Ganska stor skillnad på ett ganska litet lån. Skulle det bli kris och räntan stiga till 7,5 procent är vi uppe i 3125 i månaden. Utgiften kan pendla mellan 833 och 3125 i månaden vilket är 2292 kronor i skillnad. Ta sedan också i beräkning att föreningens lån kan ändras över tiden.

UPPDATERING

För ungefär ett år sedan låg den rörliga räntan på 5,58 procent och de bundna på drygt 6 procent. Förändringar går snabbt. För tio år sedan var räntan runt 5-8 procent. 1996 var det toppnoteringar runt tio procent. Går vi så långt tillbaka som på mitten av 90-talet var det 10-14 procent. Vid en långvarig kalkyl för boendekostnad är det säkrast att räkna med en räntesats kring 5-7 procent.
Källa: Swedbank.

7 kommentarer:

  1. Hej, när ska köpstämman vara hos er? Går er anbudstid ut i augusti hos er också, som hos oss?

    SvaraRadera
  2. Köpstämman är på måndag, 24/8 om den inte blir flyttad igen. Anbudstiden tror jag går ut i mitten av oktober.

    SvaraRadera
  3. OK, jag håller tummarna för er på måndag!

    SvaraRadera
  4. Tack Martha! Det kan behövas :)

    Angående anbudstiden så ringde jag sthlmhem för någon vecka sen och fick reda på att tiden går ut 17/10. Men jag fick reda på ngt intressant också. Hon sa också att det var 41 % av de boende som lämnat intresseanmälan för värderingen.. En mkt lägre % siffra än vad styrelsen gick ut med på sin lapp daterad 7/6. där stod det att 76% lämnat in intresse...??

    SvaraRadera
  5. OJ! Är det då ett korrekt förfarande från brf's sida... Verkar inte så...

    SvaraRadera
  6. Tja, jag vet inte vad jag ska säga om det..anmärkningsvärt är det ju.
    Får kanske fråga dom ikväll...om det nu ges tid, det är mkt annat som är viktigare att tas upp.
    Kanske hela styrelsen presenterar sig ordentligt för en gångs skull....

    SvaraRadera
  7. Ringde sthlmhem nu på em för att vara på helt säkra sidan. Den går ut 15/10 och det är med förlängningen redan inkluderad,men dessvärre är det ju ett tag till 15/10..
    Usch, vad jag börjar bli nervös inför ikväll...

    SvaraRadera